Motenytt

Da Knut møtte Whitney

knut-m-boka-2.jpg

«Hun var mest hyggelig. Og litt bitchy, men det var bare når hun kom på at hun var en stor stjerne» forteller Knut Bry.

Det var i 1985 at norske Knut Bry fikk æren av å fotografere selveste Whitney Houston for det amerikanske ungdomsmagasinet Seventeen. Denne måneden ble hans ikoniske bilder publisert igjen i VOGUE Paris. Styletalkmagazine inviterte Knut på et glass for å få høre detaljer om den legendariske fotoshooten, som ble gjort i studioet til Brys agent på lower Manhattan.

«Whitney var stor stjerne, veldig proff og hyggelig i perioder. Men hun ble liksom bitchy on and off gjennom hele shooten. Det virket som om hun glemte at hun var stjerne en stund og da var hun hyggelig, men så fikk hun nykker innemellom» sier Knut Bry. Han var mildtest talt himmelfallen da VOGUE Paris ringte på forsommeren og ville ha bildene.

«Noen fra franske VOGUE hadde sett bildet postet på bloggen til norske Christina Skreiberg, og da de ringte og sa de ville ha bildet sa jeg: det kan dere bare glemme for det bildet kommer jeg aldri til å finne igjen. Jeg har jo ikke noe kartotek på sånt, jeg, husket ikke engang hvem jeg hadde tatt bildet for» sier Bry.

«Men så var det en dag jeg måtte bla meg gjennom noen gamle bilder for å finne noe annet, og etter å ha gått gjennom en bunke med slides –  for det var jo det vi brukte på den tiden – så fant jeg Whitney-bildene! Kun tre bilder – men, det var de som ble brukt i Seventeen i 1985. Så da fikk VOGUE det i siste liten før trykk.»

Seventeen er et amerikansk tenåringsmagasin som inneholder alt fra kjendisstoff og moteserier til aktuelle reportasjer. Redaktøren som trykket Knut Brys Whitney-bilder var Midge Turk Richardson, som døde i 2012. Før hun ble sjefredaktør i Seventeen hadde hun tilbrakt 18 år som nonne i et katolsk kloster, men brøt løftet senere fordi hun ikke følte jobben bar frukter. En jobb i magasinbransjen fristet mer. Ironisk nok har Knut Bry gjort omtrent det motsatte. Han startet karrieren som modell og designer, fortsatte med å bli en av verdens mest profilerte mote- og reiselivsfotografer med VOGUE og Condé Nast Traveller som oppdragsgivere. I dag er han mer engasjert i miljøspørsmål og fattigdomskrisen. Store deler av året jobber han frivillig på kjøkkenet i flyktningleiren PIKPA på den greske øya Lesvos. I tillegg til å lage mat tar han bilder som han håper kan bidra til å spre ny informasjon om flyktningkrisen i Europa som på ingen måte er over. Resultatet er blant annet blitt en bok som kan kjøpes gjennom Nobels Fredssenter.

ST: Litt av en kontrast for deg som har møtte mange av verdens mest berømte og priviligerte mennesker?
Knut:
«Ja. Jeg tar ikke kommersielle oppdrag lenger, jeg ønsker å bruke denne delen av livet til å gjøre noe nyttig for meg. Og i år kommer jeg også til å tilbringe julen der nede. Jeg orker ikke det kommersiellet sirkuset mer, det vedkommer meg ikke lenger»  sier Knut Bry og legger til: «Det er for mye klær og ting i verden. Slutt å shoppe, gjør noe for miljøet før du blir tvunget til det.»

Boken til Knut Bry fåes kjøpt på Nobels fredssenter.

02
Photo: Knut Bry

To our English readers:

When Knut met Whitney

«She was mostly nice. And a bit bitchy when she remembered who she was – a star and a diva» says Knut Bry.

It was back in 1985 that the Norwegian photographer Knut Bry had the honor of portraying Houston for the American teenage magazine Seventeen. This month VOGUE Paris printed his iconic portraits along with a big Whitney Houston editorial. Styletalkmagazine invited Knut Bry for a drink to reminisce about the legendary photoshoot that took place in Bry’s agent’s studio on Lower Manhattan in New York.

«Whitney was a big star by that time, she was professional and periodically sweet. But then she had moments when it was like she remembered who she was, that the diva came out and she became bitchy. It was on and off for the entire photoshoot, like there was this inner sweet girl fighting with the diva» muses Knut Bry. He was mildsly surprised when he got the phonecall from VOGUE paris about the pictures a short while ago.

«Someone had seen the photo posted on a Norwegian blog, and when they asked about it I said: you can forget about it, I have no clue where it is. I don’t keep track of all that old stuff, I couldn’t even remember who I took the photo for, » says Bry.

«But then one day as I was looking for something else, I found the slides – yes, we used slides in those days! – but there they were. Three photos of Whitney, shot for Seventeen in 1985. So VOGUE Paris got them at the very last minute.»

Seventeen magazine is an American teen mag owned by the Hearst company and it’s still going. The editor that printed Bry’s photos was Midge Turk Richardson who passed away in 2012. Prior to being editor-in-chief at Seventeen she had spent 18 years as a nun in a convent in California. But frustrated by what she saw as the failure of diocesan hierarchy to meet the needs of the impoverished community she served she decided to leave the convent in 1966 for a job in the media. Ironically Knut Bry has done almost the exact opposite. He started his career as a model and designer and continued to become one of the most sought after photographers in the world, with several prestigious Condé Nast publications on his long list of clients. Today he is more socially aware and engaged in environmental and humanitarian questions and deeply concerned about how the rich world’s consumption is killing the planet. He currently does volunteer work as a cook in PIKPA refugee camp on the Greek island of Lesvos, and takes photos that he hopes will help spread information about the european refugee crisis that is by no means over.

ST: A big contrast for someone like you who have met some of the most famous and wealthy people in the world?
Knut:
«Yes. I no longer do commercial work for the fashion industry, I want to spend my time doing something useful, that gives more meaning. This year for instance I am saying no thanks to our way of celebrating Christmas with a big spending bonanza, and instead I will be working in the kitchen in Greece» says Bry and adds: «The world have enough clothes and luxury goods. Stop shopping, do something for the planet before you have no choice.»

Knut Bry´s book is available for sale at the Nobel Peace Center.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: