Stil Video

Stil, feminisme og bærekraft: møt musiker Murmur og stylist Tekla Lou

Foto (t.v): Jonathan Vivaas Kiise og (t.h): privat

Kan man være opptatt av mote og stil i 2020 og fortsatt ha samvittigheten i behold? «Ja!» mener Sunniva Mellbye, alias popartisten Murmur (over til venstre) som i høst er aktuell med singelen «For You, Baby». Sammen med stylisten Tekla Lou Fure Brandsæter (til høyre) har hun utviklet et vennskap der musikk og klær spiller sammen. For, når Tekla kler opp Murmur bruker hun kun klær fra sitt eget klesskap, har bortimot frie tøyler, og resultatet er et samarbeid mer enn et rent stylistoppdrag.

«Det er det som er så morsomt med å jobbe med Sunniva, at hun er så åpen for å tenke større» sier Tekla Lou. Det startet med at Tekla Lou spurte Sunniva om hun kunne komme hjem til henne, style henne, ta bilder og lage vegansk mat. «Vi kjente hverandre litt fra før og jeg visste at hun alltid så sykt bra ut og at hun hadde sin egen veldig personlige stil, så jeg tenkte: hvorfor ikke? Og sa: ja takk, til alt!» sier Sunniva.

«Jeg følte jeg måtte bribe henne med mat» ler Tekla Lou, som dro hjem til Murmur med kake, en bag full av klær og en fotograf. Resultatet ble et vennskap og et samarbeid som har løftet Murmurs visuelle stil – som er superviktig for en artist på scenen. «Det har vært litt sånn: la oss se hva vi kan gjøre sammen med det du har og det jeg har» ler Sunniva.

For Sunniva klinger det harmonisk med hennes egen utvikling som musiker. Hun startet som det hun selv kaller «soveromsmusikant», som laget musikk hjemme på sitt eget soverom. Nå er hun aktuell med EP’en «Behind Your Back» – og med et image inspirert av sekstitallets it-girls.

Styletalk: Hva skjer med deg når du tar på deg et andrekk Tekla har funnet fram til deg – blir det en iscenesettelse eller en forlengelse av deg og din personlighet?
«Det blir noe midt i mellom. Det berører kanskje noe i meg som vil ut, noe mer flamboyant, selvsikkert og utfordrende som ikke får lov til å komme ut hver dag. Å se mer ekstrem ut er noe jeg beundrer veldig i andre, men som ikke føles like naturlig for meg i hverdagen. Men, på scenen skal du fylle et veldig stort rom og da må du være mer synlig» sier Sunniva.

Foto: Lena Trydal

Styletalk: Kunne du jobbet med en stylist som bare kom inn og bestemte hva slags image du skulle ha?
«Jo, men av og til blir det litt sånn, fordi Tekla finner på ting jeg aldri ville tenkt på selv. Jeg er helt selvlært og har ikke noe management som forteller meg hva som er vanlig å gjøre. Når vi skal gjøre en styling kommer jeg med en slags idé og noen stikkord, og så ser vi i klesskapet til Tekla. Der er det veldig mye gøy som jeg aldri ville funnet på å ta på meg selv, men som jeg ser fungerer når hun kler meg opp» sier Sunniva.

Da Madonna grep seg i skrittet foran Herb Ritt’s kameralinse i 1990 ble det oppstandelse. Kvinnelige artister blir seksualisert på en helt annen måte enn menn. Dersom ikke avsenderen er myk og sensuell, men rå og slutty blir det som leveres fort stemplet som «stygt», vulgært og bråkete.

Fra Candy Dulfer til Cardi B – kvinnelige artister har alltid fått mye kritikk om de er for slutty eller rå.

Styletalk: Kvinnelige artister blir seksualisert og kritisert enten de kler seg sexy, viser for mye eller for lite hud – hva tenker du om det?
«Wow, det er et komplisert tema» sier Sunniva. «Jeg kan gjerne spille på sex, men gjennom kroppsspråk og formidling, mer enn det å bare kle meg utfordrende eller se sexy ut. Og så lenge jeg har på meg det jeg selv vil har jeg en feministisk tilnærming.»

Foto (t.v): Andreas Bjørseth og (t.h): Jonathan Vivaas Kiise

Styletalk: Men er det galt at kvinner opptrer like utfordrende som mannlige rockstjerner har gjort til alle tider?
«Vel, om man er et forbilde kan man kanskje ta en runde på hva man ønsker å signalisere. Uansett hva så er det viktig for unge jenter å se kvinner ha makt over egen opptreden, se dem ta styringa på scenen, slik at flere våger å gjøre det samme» sier Sunniva.

Les også: Dagnys secondhand-skinnjakke

«Jeg har aldri tenkt at jeg skal style Sunniva sexy bare for å skape blest om det. Men jeg husker da jeg stylet henne i en gjennomsiktig skjorte en gang, så viste det seg at den skjorta var mer gjennomsiktig enn jeg trodde da hun kom på scenen» ler Tekla.

Foto: Marthe Thu

«Jeg var naken under og husker jeg dekket til brystvortene» ler Sunniva og innrømmer at når hun står på scenen er det deilig å kunne tre inn i rollen til sitt alter ego,  Murmur.

Vi minnes et platecover med Carly Simon (til høyre) fra den tiden lenge før man trengte «free the nipple»-bevegelser og brytsvorter fikk lov til å leve helt fritt og naturlig.

«Ja, er ikke det merkelig, hvordan det å dekke nipplene skal gjøre deg mer komfortabel?» undrer Tekla og legger til: «Er det ikke litt mer unaturlig å se en pupp uten nippler, liksom?»

Når det gjelder klesbransjen i koronaens tid mener Tekla Lou Fure Brandsæter at pandemien har tvunget oss alle til å tenke nytt. Tidlig i vår, da restriksjonene under pandemien satt en midlertidig stopp for kommersielle jobbmuligheter gjorde hun en avstands-fotoshoot via webcam med fotograf Cecilia Riis Kjeldsen og klær fra eget klesskap.

«Min ambisjon som stylist er å ikke å oppmuntre til forbruk, men snarere vise hva som er mulig å gjøre med så lite som mulig. Som stylist bruker jeg kun ting fra mitt eget klesskap, og når jeg må handle noe nytt kjøper jeg brukt så langt det lar seg gjøre» sier Tekla Lou.

«Det er veldig tydelig at shopping er noe man er avhengig av, en higen etter noe nytt og det var en avvenning å slutte med det. Det å hele tiden skulle fornye meg selv gjennom å kjøpe noe nytt, det føltes befriende å kutte det ut» sier Tekla Lou.

Foto: privat

Styletalk: Kan shopping være en negativ opplevelse?
«Vel, man kaller det å belønne seg selv. Men det kan også være frustrerende, om man enten ikke finner noe som passer eller det man liker er for dyrt» sier Sunniva.

Mange års samling av secondhand-klær har gjort Tekla Lou Fures klesskap særs rikholdig. Hun innrømmer at hun ikke er så glad i å kvitte seg med plagg.

«Jeg kaster ikke, men gir til venner. Jeg vil at klærne jeg ikke kan ha lenger skal komme til «gode hjem». Dette er noe jeg jobber med selv også, hvordan vi skal forholde oss til de tingene vi har, hva de er verdt og hva de betyr og skal få lov til å bety for egen selvfølelse. Prøver hele tiden å ta små oppgjør med meg selv der» sier Tekla Lou.

Alle bilder lånt med tillatelse fra Murmur og Tekla Lou Fure Brandsæter

3 comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: