Motenytt

Se Jenny Skavlans nye basisgarderobe

IMG_6699

Hvor mange plagg trenger du i en funksjonell garderobe? Mange færre enn du tror, i følge eksperter på garderobeplanlegging. Kluet er å velge plagg av god kvalitet som fungerer sammen, da sparer du miljøet, penger og masse hodebry. Derfor takket gjenbruksdronning Jenny Skavlan ja da hun ble invitert av Pierre Robert til å designe en basisgarderobe med fokus på stil og bærekraft i alle ledd – fra råvarer, dyrevelferd og arbeidsrettighetene til de som faktisk lager klærne.

“Jeg ser på dette som en unik sjanse til å være med å endre bransjen fra innsiden, sier Jenny Skavlan.

“Jeg har gjerne stått på utsiden og bedt folk velge å kjøpe brukt. Men jeg vet jo selv at vi alle har et visst klesforbruk, og de tingene jeg gjerne kjøper nye er de funksjonelle basisklærne jeg bruker til hverdags. Et produsert plagg blir aldri helt bærekraftig, men hvis jeg kan bidra til å gjøre disse plaggene mer bærekraftige, så vil jeg det” sier hun. 

Etter at Jenny Skavlan bestemte seg for å ta et oppgjør med egne shopping-uvaner består garderoben hennes i dag av rundt 200 plagg med alt smått og stort.

“Jeg har ikke lenger svære pappesker i kjelleren eller garasjen med klær jeg aldri bruker, og kan faktisk ramse opp absolutt hvert eneste plagg jeg eier. Det føles befriende å ha så god oversikt over hva man faktisk har, sier hun til Styletalkmagazine.

IMG_6754

Nå håper hun den nye kolleksjonen faller i smak.

“Jeg har designet de basisplaggene jeg selv liker å bruke, og gjort dem så anvendelige som mulig. Stripete topper for eksempel, de går liksom aldri av moten. Så jeg designet en i svart/hvitt og en i gult/hvitt, pluss en litt mer leken variant med bredere striper i gult, rødt og hvitt. En slik topp kan du bruke på kontoret, på langrenn under skidressen, og på fest om kvelden til et glitterskjørt.”

Den stripete genseren, den lille sorte høyhalseren som er praktisk under andre plagg, den hvite T-skjorten og en deilig kosedress – alt har fått plass i Skavlans capsule collection. Plaggene er produsert i svanemerket ull.

jenny 2jenny 1.jpg

“Jeg er ammende så da er lounge wear og omslagstopper i ull fantastisk. Har du disse i skapet kan du også droppe å kjøpe gravid-klær og ammeklær. For det handler om å få mer ut av mindre,” sier Jenny Skavlan.

JennyS Pierre Robert1346

Jenny har forlengst forkastet forbruksidealet fra serier som “Sex and the City” “Legally Blonde”og “Gossip Girl”. Hjemme hos henne er det null walk-in wardrobe, kun to klesskap: ett til vanlige klær og et ekstra til samlingen med vintagekjoler. That’s it.

“Imaget med å komme gatelangs med ørten handleposer er ute på dato, det er ikke lenger forbundet med glamour men med skam” sier Skavlan. Og slår et slag for gjenbruk, selv når det gjelder den nye kolleksjonen.

48450637-B390-4871-99CF-1C9CBC8BA548

“Den nye kolleksjonen kan kjøpes i vanlige dagligvarebutikker. Men finner du noen av plaggene brukt, kjøp heller det!” sier Skavlan, som også har utviklet Tise, en app for kjøp og salg av brukte klær.

“Sammen med Pierre Robert håper jeg å kunne bidra til at folk kan gå i nærbutikken sin og kjøpe et svanemerket ullplagg, og i kombinasjon med bruktkjøp og byttehandel via Tise-appen kan det hjelpe til å gi folk et bedre klesforbruk. Da har man en plattform der det er lett å kjøpe brukt og en plattform der det er lett å kjøpe nye bærekraftige plagg når man må,” sier Skavlan.

Foto: Renate Torseth og Styletalkmagazine

For our English readers:

Jenny Skavlan designs a capsule collection with her own favourite pieces

How many garments do you need to create a well functioning wardrobe? Not as many as you might think, according to stylists. The clue is to choose quality pieces that work well together. It will help you dress better and have a more sustainable approach to life. This is why Jenny Skavlan, Norway’s queen of recycle-style agreed to design a capsule collection in 100 percent wool for Pierre Robert – focusing on sustainability through the entire chain – from animal welfare and raw materials to human rights.

IMG_6699

“I think this is a unique opportunity to help change the industry from within, rather than just telling people what to buy and to choose secondhand. An industrial product can never be 100 percent sustainable but if we buy less and pay more for quality it is a step in an eco-friendly direction”, says Skavlan to Styletalkmagazine.

IMG_6757 (1)“I know sometimes you need to buy new stuff, and when i do I tend to buy quality basics. Garments you wear every day. So when asked to create this collection I focused on items I know and love: a good T-shirt, wrap-tops (I’m currently breastfeeding so they are perfect!), comfy lounge wear, sleeveless turtlenecks, and stripy tops – they never go out of style, especially for someone as francophile as me. Take this black and white ribbed jumper – you can wear it to work with your suit, under your ski-outfit and with a glitter skirt in the evening it becomes a great party piece. ”

jenny 2

jenny 1In Jenny’s home there’s no walk-in wardrobe, just two closets: one for her everyday wear and one for her collection of vintage dresses.

“I no longer hoard stuff in cases in the basement. I can probably list every garment I own and owning less feels extremely liberating. It is the only way to go, really,” says Jenny and adds how the late nineties image of shopping crazy girls is so outdated now.

“Sex and the City”, “Gossip Girl” and “Legally Blonde” made shopping trendy. Now it feels shameful to walk down the high street laden with boutique bags.”.

JennyS Pierre Robert1346Jenny Skavlan is also the brain behind the second-hand shopping app Tise, and she says:
“I hope you guys will love this new collection, which will be available in most local supermarkets. But if you find any of the items secondhand, I recommend you buy that rather than a new garment from the shop. ”

48450637-B390-4871-99CF-1C9CBC8BA548All photos: Renate Torseth and Styletalkmagazine

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d