Stil

Sekstitallskjoler gjør comeback

65_LOOKS_065

Styletalks skarpe blikk zoomet det inn alt under Chanels Métiers d’art visning i Paris like før jul: de sorbetfargede, florlette kjolene i klassisk A-fasong med fjærpynt skilte seg helt monumentalt ut fra resten av kolleksjonen. Og ingen kunne vært lykkeligere enn Styletalk! Sekstitallsmoten blir vi aldri ferdige med, og med rette. Kanskje var denne perioden spesielt glam? Sjekk bare ut gamle filmer fra dette tiåret. Uten å vite sikkert vil vi tro at Chanels Virgine Viard kan ha latt seg inspirere en smule av “Valley Of The Dolls” og “What A Way To Go” da hun designet disse ekstravagante kjolene.

accessories 1

Boho contessa er navnet på stilen – som er bohemsk, men på en kostbar og eksklusiv måte, og de fremste designerne innen sjangeren på sekstitallet var Pucci, Yves Saint Laurent og Ossie Clark.  Litt hippieaktig, men vi snakker Marrakesh, Talitha Getty, champagne og pool parties, ikke Woodstock, markblomster, hamp og jesussandaler. Moderne stilikoner som er kjent for å rocke boho contessa-looken Nicole Richie, Kate Moss, Mary-Kate og Ashley Olsen og den antiminimalistiske klesdesignern Malin Molden.

Les også: Antiminimalisten

26_LOOKS_026Chanelkjolene i delikat rosa- og fersken-farget organza, noen plisserte – andre med fjærpynt – var stylet med høye hæler, glitrende smykker og minimale håndvesker.

11_Close_up_accessories_11_Det er sjelden eleganse og komfort går så godt overens som her. Chiffong og organza i utskrådd A-fasong flyter rundt kroppen og gir gudinne-vibber uansett figur og intensjoner.

30_LOOKS_030

08_Close_up_accessories_8_På Chanels visning hadde de valgt naturlig, glossy hår og minimal makeup. Det er vanlig catwalkstyling for å gjøre looken kontemporær. Alle er tross alt ikke vintage babes. Men for deg som er svak for det autentiske har vi laget et lite mood-board under, med inspo fra Pinterest, og ikoniske kvinner som Mia Farrow og Raquel Welch. Stikkord er høyt hår eller kort-kort pixie cut, eyeliner a la katt, løse øyevipper, solbrun hud og bleke lepper.

bf5bce26bcede02f26dc5c12c5702e38

A line marabou

a line 2

15062d1d223a06dbf299da3562392e1d

Alle catwalkbilder: Chanel.  Moodboard: Pinterest.

For our english readers:

Sixties A-line dresses makes a comeback

Featured image a lineWe spotted them right away on the Parisian catwalk when Chanel did their Métiers d’art show at the Grand Palais before Christmas: A-line dresses in organza and chiffon dip-dyed in the most delicate shades of apricot, peach and pink floated down the runway as a stark contrast to the rest of the more tailored line. It seems we never tire of the sixties, and no wonder. Shameless glamour combined with good economy and a general optimism about the future – it’s hard to beat. And the fashion reflected it, even if the enthusiasm about anything “exotic” seems childlike and naive today. But, wasn’t people’s style just a tad more glam back then? Just check some of the old movies from that era that have been a source of inspiration for numerous fashion designers, just flicks like “Valley of The Dolls” and the campy “What A Way to Go”. Pure eye candy and we wouldn’t be surprised if Virginie Viard have been watching.

65_LOOKS_065The style is often referred to as boho contessa – it’s bohemian, but in an opulent and obscenely expensive way. In the sixties it was expressed by designers like Pucci, Ossie Clark and Yves Saint Laurent. Call it lux-hippie – we’re talking Marrakech, Talitha Getty, champagne and pool parties – not 3 days with peace, love and mud at Woodstock. Modern boho-contessa icons are Kate Moss, Nichole Richie, the Olsen twins and maximalist designers like Norwegian Malin Molden.

Also read: The anti-minimalist

accessories 1On the Parisian runway the dresses were styled with killer heels, exclusive jewelry and miniature handbags.

26_LOOKS_026The trapeze type cut of the dresses emulate elegance and comfort combined – a rare bird in couture. But we salute it, it makes you feel and look like a goddess no matter what you desire.

11_Close_up_accessories_11_Models sported the staple glossy hair au naturel and simple makeup for a contemporary vibe. Not everyone are vintage aficionados after all.

08_Close_up_accessories_8_But for those who prefer a more authentic style we’ve put together a mood board using pictures from Pinterest and iconic women like Mia Farrow and Raquel Welch for inspo. Thing big hair or pixie cuts, big lashes, big pale pouts and a healthy glow.

bf5bce26bcede02f26dc5c12c5702e38A line maraboua line 215062d1d223a06dbf299da3562392e1d

All catwalk photos: Chanel  Mood board: Pinterest.

1 comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d