Stil Video

Once Upon a Time…in Fashion

1969 var året for månelandingen, Woodstock og – Mansondrapene.

QT9_R_00012 copy (1)
Årets bromance: Brad Pitt og Leonardo DiCaprio i Tarantinos «Once Upon a Time in Hollywood»

I hele fjor spekulerte vi på hvem som skulle spille hvem i Tarantinos nye film «Once Upon a Time in Hollywood», som handler om filmbransjen og den myteomspunnede Manson-kulten som utførte en rekke bestialske drap i 1969. Vi visste at Pitt og DiCaprio skulle spille en filmstjerne og hans stuntmann. Men, hvem skulle spille Sharon Tate, skuespilleren som var gift med Roman Polanski og gravid i 8. måned da hun og det ufødte barnet ble stukket i hjel 9. august 1969? Hvem skulle spille den yrkeskriminelle, karismatiske kult-lederen Charles Manson? Stillbildene har dukket opp på nettet nå i flere måneder. Og endelig har filmen nå kommet på kino, et imponerende stil-epos.

2488029 - ONCE UPON A TIME IN HOLLYWOOD

Når det gjelder stil og mote er det ikke uvanlig  at stilen er mest interessant akkurat i epokene mellom to tiår der man tydelig ser brytningene mellom det gamle og det nye. Handlingen i filmen finner sted i 1969, og Brad Pitt og Leonardo DiCaprio – kledd i sennepsgult, oransje og utvasket denim, er som snytt ut av et motemagasin fra denne perioden.

Untitled-1

I 1969 var moten i hovedsak preget av tre stilretninger: etterslep av femtitallets skreddersydde eleganse som Jacqueline Kennedy Onassis gjorde til sitt varemerke. Popstil influert av space-age og swinging London. Og en mer avslappet hippiestil med langt flagrende hår, slengbukser, sandaler og fremfor alt – jeans.

2488029 - ONCE UPON A TIME IN HOLLYWOOD

I Tarantinos film spiller Leonardo Di Caprios en avdanket skuespiller som med gammeldagse holdninger og ditto buksepress sitter fast i en utdatert mannsrolle. Hans stuntmann, spilt av Brad Pitt er mer ukonvensjonell med boots, jeans og åpne hawaiiskjorter, og – likner han ikke litt på en ung Robert Redford?

Leonardo DiCaprio star in Columbia Pictures ÒOnce Upon a Time in Hollywood"

Sharon Tate var gravid i 8. måned da hun ble stukket ihjel av mansonsektens 21-år gamle Susan Atkins i 1969. Etter drapet skrev Atkins ordet “PIGS” med Tates blod på inngangsdøren. I Tarantinos film er det Margot Robbie som gir liv til Sharon Tate – en tidsriktig it-girl med langt, flagrende hår, trange miniskjørt og hvite gogo-boots. Den fysiske likheten mellom Robbie og Tate er i utgangspunktet minimal – ja begge har blondt hår og midtskill – men stylingen hjelper der Robbie mangler Tates uskyldige sensualitet.

2488029 - ONCE UPON A TIME IN HOLLYWOOD

Den alternative stilen er best representert blant filmens bad guys – hippiekollektivet rundt kultlederen Charles Manson. I følge regissøren er hippiene inspirert av de marihuanarøyeknde barnevaktene han selv hadde som liten gutt.

I filmen er det australske Damon Herriman som spiller den karismatiske Charles Manson, som med Beatles «White Album» og låten «Helter Skelter» som inspirasjon beordret 9 drap fra sine disipler i august 1969.  Da det for over ett år siden ble klart at Tarantino skulle lage film med mansondrapene som bakteppe, begynte T-skjortene med «Helter Skelter» skrevet i rød “blod”-font å dukke opp blant motefolket. Sekten, og den påfølgende rettssaken er i ettertid blitt mytologisert i populærkulturen, og  gjenstand for mange bøker og filmer. Manson selv, som sonet livsstid i California døde i 2017. Ingen annen true crime-historie har vakt større grøss og interesse, og historien fortestter å fascinere ennå – 50 år senere.

2488029 - ONCE UPON A TIME IN HOLLYWOOD

I dag er Sharon Tates og Roman Polanskis hus i Cielo Drive revet. Den siste som leide den luksuriøse villaen er musikeren Trent Reznor fra Nine Inch Nails. Han spilte inn platen «The Downward Spiral» der, og skal ha tatt med seg døren der Atkins skrev «PIGS» med Sharon Tates blod da han flyttet.

the real ppl

Fra venstre: Susan Atkins som drepte Sharon Tate, Charles Manson og Sharon Tate.

I 2016 ga Emma Cline ut romanen «The Girls» som forsøker å gi et mer nyansert bilde av mansonsektens kvinner, som hittil er blitt fremstilt litt enkelt som seksualiserte, underdanige jenter som i jakten etter noe å tro på, ble hjernevasket av psykopaten Manson. Og, en ny britisk dokumentar «Mansonsekten, sex, dop og drap» som er blitt vist på NRK, inneholder filmklipp der sektmedlemmene filmet seg selv i tiden etter drapene. Er du over gjennomsnitlig interessert er også bøkene «Helter Skelter» av Vincent Bugliosi og drapskvinnen Susan Atkins selvbiografiske «Child of satan. Child of God» interessant lesing. Ellers er det bare å søke «Manson family» på youtube, og du finner mange intervjuer med de involverte og opptak fra rettssaken der jentene synger og smiler mens de dømmes til døden. Med andre ord – nok til å gi deg mareritt for resten av året.

OUTH_Main_KK_1920x1080_NY.jpg

Når det gjelder den aktuelle filmen så vet vi at Tarantino er en mann som elsker å overraske, så se ikke bort fra at alt kan skje, også med ettermælet til Manson og jentene, i dette sekstitallsdramaet. Uansett hva du måtte tenke om det er stilen tatt på kornet.

Alle filmbilder: SF Studios. Andre bilder Creative Commons

 

Once Upon a Time…in Fashion

1969: the year of the moon landing, Woodstock and – the Manson murders.

2488029 - ONCE UPON A TIME IN HOLLYWOOD
Groovy: Brad Pitt and Leonardo DiCaprio get’s stylish in “Once Upon a Time in Hollywood”

We have speculated about Tarantino’s new movie «Once Upon a Time in Hollywood» for a long time. Wondered who’d be cast as the unfortunate Sharon Tate, the young actress who was married to Roman Polanski and 8 months pregnant when she and her unborn child was stabbed to death a fatal night in August 1969. Who would give new life to the man who ordered the killings from his disciples – the most notorious cult leader in popular culture, Charles Manson?  Now the movie is here. And above anything – it’s an epic tribute to the style of the period. The fashion is extraordinary interesting because the story takes place in -69, right at the end of one decade and at the start of a new.  Brad Pitt and Leonardo DiCaprio look totally «groovy» – like they could have walked straight off the pages of a hot fashion magazine from that year.

QT9_R_00012 copy (1)
Bromance: Brad Pitt and Leonardo DiCaprio star in Columbia Pictures «Once Upon a Time in Hollywood».

In 1969 fashion was based around 3 main styles: the tailored, smart look inherited from the former decade – loved by celebrities like Jacqueline Kennedy Onassis. Space age and pop style from Swinging London. And a laid-back bohemian chic inspired by American hippies who let their freak flag fly with bare sandals and feet, denim flares and flowers in their hair.

Untitled-1

In Tarantino’s movie Leonardo DiCaprio’s character wears his tight turtlenecks, matching jackets and sharp pant creases like a macho male on his way out of fashion. Brad Pitt on the other hand has his swag on wearing washed denims and open Hawaiian shirts reminiscent of a young Robert Redford. Margot Robbie as Sharon Tate makes up for a lack of physical likeness with sexy it-girl styling that gradually loosens up as the story evolves.

Leonardo DiCaprio star in Columbia Pictures ÒOnce Upon a Time in Hollywood"
Leonardo DiCaprio star in Columbia Pictures “Once Upon a Time in Hollywood”

The hippie vibe is mostly reserved for the movie’s bad guys: Charles Manson  and his so-called Manson family who went on a wild killing spree and murdered 9 people in the span of two days in august 1969 – using the Beatles’ “White Album” and the song “Helter Skelter” as their bible.

2488029 - ONCE UPON A TIME IN HOLLYWOOD

Fifty years after the tragedy the Manson “family” murders remain seared into the collective memory – not just in Los Angeles but in pop culture at large. As soon as the news broke that Tarantino was using the 50-year-old story as the backdrop for a new movie, the first T-shirts sporting the slogan “Helter Skelter” written in blood red fonts start popping up. But Manson himself had for a long time been a coveted T-shirt motif, appealing to the more morbid style crowd.

The last person to live in the Tate murder house on 10050 Cielo Drive – complete with the door where the killers wrote “PIG” in Tate’s blood – was rocker Trent Reznor of Nine Inch Nails who recorded the album “The Downward Spiral” there. The story says he took the door with him when he moved.

2488029 - ONCE UPON A TIME IN HOLLYWOOD

Several books have mythologized the story. And in 2016 Emma Cline wrote the novel “The Girls” loosely based on the story, attempting to draw a more complex picture of the Manson girls, who have been mostly reduced to be described as as horny, easily submissive and rootless young females.  Also, a new documentary “Inside the Manson Cult: The Lost Tapes” shows the cult member’s own tapes made on the deserted Spahn Ranch where they lived while the murders took place.

the real ppl

     From left: Tate’s killer Susan Atkins, cult leader  Charles Manson and murder victim Sharon Tate.

Vincent Bugliosi’s “Helter Skelter” and murderer Susan Atkins’ “Child of Satan, Child of God” are also chilling reads. Ff that’s not enough just type “Manson family” into your YouTube search and there is a ton of chilling clips from the court case, like the one where three girls are singing, smiling and holding hands as they face the death penalty. It is enough to keep you awake at night.

OUTH_Main_KK_1920x1080_NY

As we know Tarantino loves to change stories to his own liking we wouldn’t be too surprised if he gives us a different ending to the happenings from Hollywood in august 1969. No matter what you think – the style of the movie is impeccable.

All photos: SF Studios. Other photos: Creative Commons

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: