Stil

Inked: Sjømannstatoveringer var tema for årets Oslo Tattoo Convention

«Det siste mor sa til meg da jeg dro ut som førstereis i juli 1962 var: «Du må love meg at du ikke tatoverer deg, Jon».

Dette var i følge boka «Norske sjømannstatoveringer» (Magikon Forlag, 2013) ordren den norske forfatteren Jon Michelet fikk av mamma’n sin da han dro til sjøs som ung gutt. Den gangen var tatoveringer ikke sosialt akseptert, men forbundet med prostitusjon, umoral, fyll og kriminalitet – i tillegg til at det var noe gamle sjømenn hadde. Med andre ord, sterk motsetning til dagens trend der selv bestemora di sannsynligvis går og tenker på å få seg en tattis.

Etter som tatoveringer er blitt både akseptabelt og trendy har Oslo Tattoo Convention blitt en stadig viktigere messe for internasjonale tattoo-kunstnere å vise seg frem. Messen er en av landets eldste, og arrangeres hvert år den andre helgen i mai. I år var tema for messen sjømannstatoveringer, og man kunne neppe funnet noe bedre egnet sted enn Søylen på Oslo Maritime Museum ved Kon-Tiki og Fram å avholde den. OTC tiltrekker seg noen av verdens beste tattoo-kunstnere, og årets arrangement ville garantert gjort den legendariske Sailor Jerry stolt.  Her fikk publikum full anledning til å sjekke ut stilen og skillsa til artistene og tatovere seg til gode messepriser.

Mina 1
Mina Amunda fra Atomic Circus Tattoo har spesialisert seg på svart-hvitt tatoveringer.

Den første Styletalk møter er Mina Amunda som jobber med en stor tatovering av et gammelt sjømannskart. Fyren som blir tatovert smiler ubesværet og ser ikke ut til å lide under nålen. Mina, som til daglig jobber hos Atomic Circus tattoo i Notodden har spesialisert seg på naturalistiske svart-hvitt-tatoveringer og motivene varierer fra naturalistiske filmstjerneportretter, til blomstermotiver, mytologiske skapninger og fantasy-art.

Ved bordet ved siden av blir lastebilsjåfør Ole Christian Sandvoll tatovert av italienske Luca Martin. Med full viking-look a la Ragnar Lothbrook og armene dekket av norrøn ornamentikk får Sandvoll nå et stort anker tatovert på øvre del av ryggen. 6 timer har han sittet under nålen, men smiler tappert.

Ole Christian Sandvoll og Luca Martin, tattoo artist 1
Ole Christian Sandvoll under nålen til tattoo-kunstner Luca Martin fra Italia.

«Det er ikke så verst vondt. Ankeret er en hyllest til søsteren min, fordi hun pleier å si at jeg er ankeret i livet hennes» sier Ole Christian Sandvoll til Styletalk.

«Vi selger ikke jeans!» det er beskjeden kundene får hos Fredd Carlström dersom de kommer til studioet hans – Bone Rattle Tat-2 for å tatovere seg uten noen klar idé om hva de vil ha. En tatovering trenger ikke ha noen dypere mening, men den svenske tatoveringskunstneren vil at de han tatoverer skal ha tenkt nøye gjennom valget før han går med på å tatovere dem.

«Ja, de som sier at de ikke har peiling men bare vil ha en tattoo, de sender jeg rett hjem. Du må overbevise meg om at dette er noe du har tenkt godt gjennom, det er permanent, og ingen motesak. Jeg selger ikke jeans», smiler svensken, og legger sine gjennomtatoverte armer i kryss.

Mardo and Fredd1
Heja Sverige: Mardo Kurdian fra Amigo Ink og Fredd Carlström fra Bone Rattle Ta-2.

Både Fredd og hans tattoo-kollega Mardo Kurdian fra Amigo Ink utfører vakre fargerike tatoveringer, mange av dem inspirert av vintage sjømannsstil med hjerter, fugler, pinups, hodeskaller, flammer og skip. Begge merker en større etterspørsel etter fargede tatoveringer etter mange år med tribals, men understreker at den fargerike sjømannsstilen – såkalt old school tats – aldri slutter å være populært blant de som elsker nettopp retro og den klassiske looken.

«Motivene er klassiske, aldri egentlig trendy men mer en stil som mange elsker uansett hva som er populært og mainstream» sier Fredd. Og når vi spør om trenden med å tatovere hender og hals ler han: «Åh det er det vi kaller California body suit» sier han og vi skjønner at det ikke nødvendigvis er et kompliment. Både Fredd og Mardo har små tatoveringer i ansiktet. Men om du tror at de vil tatovere fjeset ditt må du tro om igjen, sier Fredd: «Tatoveringer i seg selv er et sterkt statement, selv nå som det er mer akseptabelt. Men å tatovere ansiktet er ikke i nærheten av å være akseptabelt, om du gjør det må du være forberedt på å bli sett på en helt ny måte. Og å bli konfrontert med valget ditt igjen og igjen».

Alle foto: Patrick Worthington

To our English readers:

Inked: Oslo tattoo Convention pays tribute to the sailor tattoos

Mina tattoo artist1

«The last thing my mother said to me the day I sailed out as a rookie seaman in July 1962 was: «You must promise me that you will not get a tattoo, Jon».

That was the message Norwegian author Jon Michelet got from his mother as a young man, as told in the book «Norwegian Sailor’s Tattoos» that was published in 2013. Back then, tats were considered anti-social, worn only by drunks, prostitutes, sideshow artists and criminals. But for sailors tattooing has been a tradition long before it was both taboo and later, fashionable.

Oslo tattoo Convention is one of the oldest fairs in Norway, and it usually happens the second weekend in May. You can window shop, see some of the best artists show their skills and even get tattooed at a special price.

This year’s event was dedicated to the sailor’s tattoo tradition, and what better place to house such an event than Søylen – at the Maritime Museum and next door to the museum of Kon-Tiki and Norwegian polar history. The convention draws some of the best tattoo artists in Europe, and this year’s convention would have made Sailor Jerry proud.

In the middle of the fair we bump into Mina Amunda who’s hard at work on a sleeve showing an old-fashioned map. Mina works at Atomic Circus Tattoo in Notodden, Norway and specializes is naturalistic motifs, preferably in black and grey and the motifs vary from celebrity portrait to beautiful mythological creatures, flowers and fantasy art.

Mina 1
Mina Amundo from Atomic Circus Tattoo specialize in black and grey tattoos.

Ole Christian Sandvoll, a young truck driver is happy to tell Styletalk’s crew about the new tattoo he is getting from tattooist Luca Martin. With arms covered in tattoos inspired by mythological Norse ornamentation Ole Christian looks like a not-so-distant relative of Ragnar Lothbrok of «Vikings»-fame. For 6 hours he’s been at the mercy of Luca Martin’s needle.

«It’s tolerable. I’m having an anchor on my back, as a tribute to my sister» says Ole Christian and explains: «She’s always claiming I am the anchor in her life, so I thought I would dedicate this tattoo to her.»

Ole Christian Sandvoll og Luca Martin, tattoo artist 1
Ole Christian Sandvoll having his back inked by Luca Martin.

«I don’t sell jeans!» That’s the message people get from Swedish tattoo artist Fredrik Carlström if they drop by his studio Bone Rattle Ta-2 in Kungsälv and want a tattoo but have no idea what they really want. He claims tattoos doesn’t necessarily have to mean anything or have a special spiritual significance, but you have to  know what you want.

«If someone comes to my studio and says they want a tattoo and then have no idea what they desire I send them home. You must convince me that you’ve given this some thought. We don’t sell jeans that you can change every season, a tattoo is permanent» says Fredd to Styletalk. Both he and his friend, tattoo artist Mardo Kurdian of Amigo Ink from Trolhättan specialize in gorgeous colorful tattoos that draws inspiration from old sailor tattoos. The patterns are varied, from beautiful flowers and Mexicana inspo to pinups, mermaids, anchors, skulls, flames and ships. They claim the trend in tattooing is constantly shifting, from tribals to old school and back to tribals again and that colorful tattoos might be in extra demand now.

Mardo and Fredd1
Mardo Kurdian from Amigo Ink and Fredd Carlström from Bone Rattle Ta-2.

«But these motifs are classics. They are never really trendy, and they probably never stop being loved by aficionados» says Fredd. And we ask about the trend of tattooing hands and necks, and he laughs: «Oh, the funniest, because yes it is «trendy». It’s what we call a California body suit» says Fredd.

Both Fredd and Mardo have inked their faces, but if you think they are going to ink yours any time soon you have got to be prepared to be convincing.

«Having tattoos is a strong statement, even if it is now more acceptable than it used to be. But tattooing your face is nowhere near acceptable. If you ink your face you enter a whole new league, and you have got to be prepared to defend those tats all the time because people will look at you and they confront you about it. Constantly.»

All photos: Patrick Worthington

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d