Motenytt

Er dette tidenes dummeste trend?

TEKST: HANNA MARGRETHE ENGER

Minivesken er en trend flere designere har sendt nedover catwalkene sine, med kun plass til det absolutt nødvendigste, som mobiltelefon og bankkort. Kanskje ikke de mest praktiske veskene, men mote er ikke alltid praktisk.

Noen må alltid ta den litt lengre, og det har Jacquemus, mannen bak sist sommers enorme stråhatt, gjort med en mikro miniveske. Det er den allerede lille vesken Le Chiquito som har blitt enda mindre. Den bittelille vesken ble sendt ut som invitasjon til visningen hans under moteuken i Paris, men var også å se på flere av modellene under showet. Vil en veske som kun har plass til en kvart pakke tyggis eller er par øredobber bli populær?

Det er ikke den første mikroskopiske vesken Simon Porte Jacquemus har laget. Hans SS19-kolleksjon inkluderer Le Vanity, en rund veske på 7 cm, eller Le Petit Vanity, på 4,5 cm. Disse kommer med gullkjede, og kan like gjerne brukes som smykker. I Le Vanity kan man få plass til en liten leppestift, så den har litt praktisk nytte.

Små vesker har vært og er et statussymbol, eieren trenger ikke bære ting selv, det har de andre til å gjøre. Man har også så mye penger at man kan kjøpe fullstendig unødvendige ting, og tilhører en viss samfunnsklasse.

Lady Gaga kom i et antrekk fra Marc Jacobs til en fest arrangert av Anna Wintour dagen før The Met Gala, med en veske på størrelse med Jacquemus’ Le Chiquito, kanskje 5×5 cm. Antrekket er fra Jacobs’ høst/vinter 19-kolleksjon. Det ser ut som mikro minivesken har kommet for å bli.

Butikkjeder som Zara er kjent for å lage budsjettvennlige varianter av store designere, men vil de lage en mikro miniveske? En veske så liten at man ikke har plass til hverken mobil eller bankkort har ingen funksjon. Mote har alltid vært en måte å uttrykke seg på, men disse uttrykket disse veskene har er ett av to, enten at man har for mye penger, eller at man er trendslave. Og nå som kundene blir mer og mer oppmerksomme på hvor lite miljøvennlig moteindustrien er, er det kanskje en skivebom å lanserer funksjonsløst produkt. Tiden vil vise om vi får se disse veskene i sommer, og om «less is more» stemmer.

liten-veske-2.jpg
Le Chiquito mini bag from designer Simon Porte Jacquemus.

To our English readers:

Is this the dumbest trend of all times?

The mini bag is a trend several designers have sent down their catwalk, with only room for the absolute necessities, such as mobile phone and bankcard. It might not be the most practical bags, but fashion is not always practical.

Someone must always stretch it a little further, and Jacquemus, the man behind last summer’s huge straw hat, has done it again with a micro mini-bag. It is the already small bag, Le Chiquito, that has become even smaller. The tiny bag was sent out as invitations to his show during Paris fashion week, but several models were seen with it on the runway. Can a bag that only fits a quarter pack of gum or a pair of earrings become popular?

It’s not the first mini bag Simon Porte Jacquemus has made. His SS19 collection includes Le Vanity, a 7 cm round bag, and Le Petit Vanity, 4.5 cm. These come with a gold chain, and can just as easily be worn as jewellery. Le Vanity you can fit a small lipstick, so it has some practical use.

Small bags have been and are a status symbol, the owner does not have to carry things herself, she have others to do so. It also signalizes you have so much money that you can buy unnecessary things and belong to a certain social class.

Lady Gaga wore an outfit from Marc Jacobs to a pre Met Gala party arranged by Anna Wintour, with a bag about the size of Jacquemus’ Le Chiquito, maybe 5×5 cm. The outfit is from Jacobs’ autumn / winter 19 collection. It looks like the micro mini-bag is here to stay.

Fashion chains like Zara are known for making budget-friendly variations of big designers, but will they want to make a micro mini-bag? A handbag so small that there is no room for either mobile or bank cards has no function. Fashion has always been a way of expressing itself, but the message these bags send are one of two, either that you have too much money or that you are slave to trends.

Now that the customers become more and more aware of how the negative environmental impact the fashion industry makes, it is perhaps a bit of a fail to launch a functionless product. Time will tell if we will see these bags around this summer, and if «less is more».

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d