Stil

«Bandet vårt hadde garantert blitt mer populært om jeg hadde vært mann»

♥ Navn: Mariann Thomassen ♥ Yrke: DJ og vokalist i Surferosa

EmptyName 2
Mariann har alltid hatt en markant stil. Foto: Guro Beitohaugen

Hun har startet Popjoy booking for kvinnelige DJs, Popjoy Club som er et nettverk for kulturlivet og blitt mor til lille Maja Rose. Mariann Thomassens (40) mangeårige samarbeid med stylist Josefin Johansson har resultert i mange oppsiktsvekkende outfits. Så vi synes det var på tide å stille 21 stilspørsmål:

ST: Hva er ditt favorittplagg?
MT:
Jeg har veldig mange jakker. Og frakker.

ST: Om du må velge – bukse eller kjole?
MT:
Bukse. Jeg er svak for det androgyne, men er nok blitt mer feminin de siste åra.

OFW
På catwalken for Ida Gullhav under Oslo Fashionweek i 2006. Foto: Patrick Worthington

ST: Favorittby?
MT:
Jeg er Londonjente. Jeg elsker England, musikken, humoren, kulturen, folka. Jeg har pendlet mye fram og tilbake dit i forbindelse med plateinnspilling og trives der. Og – oldemora til dattera mi er fra Newcastle.

ST: Favorittdesigner?
MT:
Vivienne Westwood. Jeg og Ray Noir spilte på Vivienne Westwoods «Climate Change Event» på The Box for bare 2 år siden og da sto jeg i veien for henne. «Excuse me, can you please move over» hørte jeg en som sa, og det var Vivienne Westwood, ja. Jeg leser en bok om henne nå og det morsomme med henne var at hun var kjemepestreit på sekstitallet, og så møtte hun han gale McLaren som inspirerte henne til å blomstre.

ST: Var Westwoods Worl’d End den første butikken du løp til da du var i London første gang?
MT: Nei, det var det ikke. Det første stedet jeg dro til var til Camden Market for shoppe vintage. Det har jeg gjort i alle år. Men nå er jeg gått mer over til å handle i Brick Lane, og Dalston Junction i Hoxton, nordøst.

MariannAdamEva6931 (1)

ST: Er det andre regler for en kvinne som fronter et band enn for en mann?
MT:
Ja, det er lettere å være gutt enn jente i denne bransjen. Surferosa hadde garantert gjort det bedre hvis jeg var mann. Så det har blitt en del spytting og kasting av mick-stativ i rein frustrasjon og irritasjon noen ganger. For ikke å snakke om seksuell trakassering.  Jeg har sagt det i mange år, men ingen har giddet å bry seg. Vi fikk ikke platekontrakt i USA fordi jeg ikke ville ligge med produsenten i Geffen Records. Da var jeg 24 år. Ingen gadd å bry seg da jeg tok det opp i media.

ST: Hva kommer vi aldri til å se deg i?
MT:
  Jeg kler ikke sånne romantiske blomsterkjoler. Dersom ikke snittet er bra blir det fort litt kjerring. Og det vil man jo helst unngå, he he.

ST: Høye hæler eller comfy sko?
MT:
Åh herlighet – comfysko! Jeg har til og med spesialsåler, jeg er sammen med en kiropraktor og blir tatt godt vare på. Jeg er veldig glad i joggesko, har store føtter så jeg kan ikke alltid kjøpe de objektivt sett fineste skoa. Men jeg kan kjøpe sko som jeg syns er fine.

ST: Hva er din egentlige hårfarge?
MT:
Jeg var nærmest platinablond til jeg ble tenåring, etter det ble håret stadig mørkere. Så nå er jeg vel typisk skandinavisk mørk blond dersom jeg ikke farger det.

ST: Leopardmønster, ja eller nei?
MT:
Jeg elsker leopard. ELSKER det! Og jeg har kjøpt så mange babyklær i leopard. Til Maja Rose, det er så fett. Til og med votter har jeg bestilt nå. Alt med dyremønster, sebra og leopard, mismatching – give it to me!

ST: Minimalisme?
MT:
Never ever. Livet er for kort.

_DSC6741
Med datteren Maja Rose. Foto: privat

ST: Hva slags forhold har du til sminke?
MT:
Jeg elsker Bare Minerals, til og med godt for huden. Og, dette er IKKE spons, bare så det er sagt! Men altså, den leppestiften jeg har på nå, den er vegansk, så når jeg kysser på babyen min så får hun ikke i seg dårlige ting.

ST: Hvem er ditt stilikon?
MT:
Jeg elsker David Bowie. Han brøt alle grenser.  Jeg møtte han i New York i 2004 da vi varmet opp for The Killers på Irwing Plaza. Og så kom David Bowie og da bare måtte jeg gå bort å hilse på han. Han kom inn sammen med Jimmy Page. Det var et så sterkt, rart øyeblikk at jeg husker nesten ingen ting, annet enn at han var veldig hyggelig.

mariann_007

ST: Forbilder?
MT:
jeg vet ikke om jeg vil kalle det forbilder men jeg har sans for Nina Hagen, som var veldig kontroversiell. Det er ikke akkurat stilen hennes som appelerer til meg, men det hun gjorde var banebrytende og viktig. Et annet ytterpunkt er Nico fra Velvet Underground. Jeg hører masse på «Chesea Girl».

ST: Om du fikk velge deg ett kunstverk å henge på veggen?
MT:
En original Leonardo da Vinci. Jeg er egentlig mest glad i postmodernistisk kunst, og installasjonskunst. Men å eie et verk av en av de store, mektige – det hadde vært kult.

ST: Ville du bodd i Bjarne Melgaards dødshus?
MT:
 Jeg hadde i alle fall syns det hadde vært artig å overnatte der en natt.

DSC_0109
Med designer Ida Gullhav. Foto: Patrick Worthington

ST: Hva er viktigst for deg, å være pen eller kul?
MT: Å være kul. Jeg liker sterke, tydelige profiler som holder på sin egen stil og integritet, og som har substans – det er mangelvare i dag.

ST: Har du walk-in wardrobe?
MT:
Jeg burde ha det, men har ofret det til fordel for barnerom. Men jeg har spart på alle antrekkene mine – de har jeg på lager: 80 antrekk med sko og tilbehør, klar for utstilling.

ST: Hva synes du om at motebransjen prioriterer å samarbeide med influencere?
MT:
Jeg blir provosert. Før i tida fikk kunstnere, designere, musikere og fotografer ofte gode samarbeidspartnere. I dag er det ikke sånn. Er du en av verdens beste motejournalister? Who cares. Har du vært rockestjerne i hele verden? Uinteressant. Men, hun fjortisen med 200.000 følgere på Instagram, og bare selfies med null substans – hun vil vi gi ett par sko. Sånn er det blitt, og til det vil jeg bare si: føkkit, behold de jævla skoa eller produktene. Jeg vil ikke ha dem.

ST: Du vurderer ikke å bli influencer?
MT:
Å gå rundt som en kleshenger, posere og ta bilder av deg sjøl? Det blir for dumt. Jeg tror man blir kokko i huet av det. Alt kan ikke handle om å ta seg ut, få klikk og følgere, da blir alle helt like og verden blir trist og uinteressant.

ST: hva gjør deg lykkelig?
MT: Min lille familie.

MARIANNPRESS2015a

Mariann Thomassen synger ut, om stil, kjønn, forbilder og influencere.

To our english readers:

«Our band would have been more successful if I had been a man»

EmptyName 2
Mariann’s always been flamboyant. Photo: Guro Beitohaugen

♥ Name: Mariann Thomassen ♥ Profession: DJ and lead singer in Surferosa

DJ and vocalist of Surferosa, Mariann Thomassen, shoots off about style, gender icons and influencers. She just turned 40, and this year she’s started PopJoy Booking, a booking agency for female DJs as well as Popjoy Club, a network for people who work in the arts. She’s also become a mum to little Maja Rose. Her collaboration with stylist Josefin Johansson has spawned many over-the-top outfits over the years, and we thought it was time to ask Mariann 21 style questions:

ST: What is your favorite garment in your wardrobe?
MT:
My jackets and coats. I tend to buy a lot of those.

OFW
On the runway for Ida Gullhav during Oslo Fashion Week. Photo: Patrick Worthington

ST: If you could choose: dress or pants?
MT:
Pants. I love androgyne styles. But I have become a tad more feminine these last years.

ST: Favorite city?
MT:
I’m a London-girl, I love England, the music, the humor and the English sensibilities, the people. I have commuted back and forth to London making my records and feel so at ease there. Plus, my daughter’s nan is from Newcastle, so yay!

ST: Favorite designer?
MT:
Vivienne Westwood. When Ray Noir and I played a concert at her Climate Change event a couple of years ago, I heard someone behind me saying: ”Excuse me, can you please move over”. And it was her, Westwood herself. I’m reading a book about her now, and the funny thing is that she was so straight, before she met Malcolm McLaren. And he liberated her and helped her shine.

ST: So, first time you came to London you went straight for the World’s End, Westwood’s shop in King’s Road?
MT:
No, first place I went was to the stables in Camden Market to buy vintage stuff. I’ve always done that. But lately I shop more in Brick Lane and Dalston junction in Hoxton.

MariannAdamEva6931 (1)

ST: You fronted the band Surferosa for many years, is it harder to be a frontwoman than a front man?
MT:
It’s easier being a man I the music business, hands down. I always said Surferosa would have done much better had I been a guy. I’ve gotten my share of shit and have done things in frustration. And sexual harassment, well, you can take Weinstein and time it with a hundred. I’ve said this for ages, but no one seems to care. But my band lost a recording contract with Geffen Records in L.A because I refused to sleep with the producer. I was 24. Noone cared when I brought it up in an interview back then.

ST: What would you never wear?
MT:
Romantic floral dresses. Unless they are exceptionally well tailored they just don’t look right on me, just very frumpy. And you don’t want that.

ST: Heels or comfy shoes?
MT:
Hands down – comfy! I even have special insoles, you know my man is a chiropractor, so I am well taken care of. Besides, I have large feet so  I can never get shoes that are objectively speaking gorgeous, I just must pick what I think rocks.

ST: What’s your natural hair color?
MT:
Up until my teens I was platinum blonde, but after that I gradually got darker. I would say I’m typically Scandinavian dark blonde.

ST: Leopard prints – yay or nay?
MT:
I love leopard prints, LOVE it!! I have splurged out on so much leopard print for my daughter Maja Rose, even ordered her little mittens with leopard print on. Take any animal print, leopard or zebra, mismatch and pile it on – then gimme!

ST: Minimalism?
MT:
Never ever. Life is too short.

_DSC6741
With baby daughter Maja Rose. Photo: private

ST: Your preferences in makeup?
MT:
I love the natural luxury of Bare Minerals, and no, I do NOT get sponsored to say that. The lipstick I am currently wearing is vegan, when I kiss my baby she won’t get any nasty chemicals on her skin.

ST: Who is your style icon?
MT:
David Bowie, a man who broke the mold. I met him in New York as we were warming up for The Killers at the Irwin Plaza. He arrived together with Jimmy Page, and I just had to go over and say hi.  It was a moment of bliss, he was nice, but I really don’t remember much because my heart was beating so hard.

mariann_007

ST: Rolemodels?
MT:
Not sure I wanted to style myself like her, but Nina Hagen was very important. So controversial. And Nico from the Velvet Underground. I still listen to “Chelsea Girl”.

ST: If you could pick a piece of artwork to keep?
MT:
Leonardo da Vinci. I love conceptual art and post-modernist stuff, but I think if I had free range to choose I’d pick one of the giants.

ST: Would you live in Norwegian artist Bjarne Melgaard’s “House to Die In”?
MT:
No, but I would deffo love to sleep over.

ST: What’s more important, being cool or being beautiful?
MT:
being cool. I prefer people who are strong and independent and who keep their integrity. It’s so scarce today.

DSC_0109
With designer Ida Gullhav. Photo: Patrick Worthington

ST: How big is your walk-in wardrobe?
MT:
Ha ha, I don’t have one, it has been turned into a baby’s room. But I do have a storage for all my clothes – 80 outfits complete with shoes and accessories. I’m just waiting for a gallery to want to exhibit it.

ST: Opinion on fashion’s love affair with influencers?
MT:
It provokes me. It used to be that the fashion industry wanted to collaborate with artists, musicians and people who created something. That’s gone. You’re an award-winning reporter? Who cares. A world famous rock star? Not interested. Instead they give the 14-year-old selfie obsessed girl with 200 000 followers on Instagram their attention. I have one comment for those companies: if that’s how you think, fuckit, you can keep your shoes or your merch or whatever. I don’t want it.

ST: So, you won’t become an influencer?
MT:
And walk around like a clothes hanger, pose and take pics of myself? That’s just dumb. I think it potentially also messes with your brain. Life is more than clicks, followers and seeing your fucking face, those people bore me.

ST: What is bliss?
MT:
Spending time with my little family.

MARIANNPRESS2015a

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: