Motenytt

Broslo er kunstnerne bak bamseinvasjonen i Oslo sentrum

Akkurat nå henger 20 oppblåsbare teddybjørner på over 3,5 meter og vaier i luften høyt over hodene på shopperne i Oslos Fashion District.

Bamsene – som er påtrykket slagordet «Hug Life» dingler i alle retninger, flere av dem i gode selfie-positurer for handleglade byfolk. Bak installasjonen står kunstnerduoen “Brødrene Oslo” eller “Broslo”, alias Nikko Gyllenhammar og Jonny Aaseth. De ble gitt frie tøyler til å lage noe spennende i gatene av Promenaden Eiendom, og resultatet er den største kunst-installasjonen i Oslo sentrum noensinne.

ST: Digre oppblåsbare bamser, har dere røyka?
Jonny: Vi har lenge hatt lyst til å lage oppblåsbare objekter. Og så er det mest praktisk at de ikke tar plass på gata.

ST: Resultatet er søtt men også litt creepy-cool?
Nikko: Ja! Vi liker å lage ting som er enkle, på grensen til det banale og lar oss inspirere av alt vi ser rundt oss, enten det er en reklameplakat eller et par fete joggesko.

Broslo har på rekordtid fått gjennonmbrudd i utlandet, der de har gjort samarbeid med blant annet Gucci og med hip hop-fotogtrafen Chi Modu. Selv er de litt himmelfalne over responsen, og tror kanskje det skyldes at de har en utradisjonell innfallsport til kunstens verden.

Jonny: Vi er egentlig ikke så interesserte i kunst, fordi selve kunstbegrepet virker fremmedgjørende på så mange folk. Vi er ikke utdannet innen kunst, har ikke lært reglene eller pugget kunsthistorien. Det gjør at vi ikke føler vi har noen grenser, og at vi kan være mer respektløse. Jeg tror ikke det er de som leser mest kunsthistorie som kommer til å skape mest kunsthistorie.

Nikko: Når du står på et galleri og hører folk skamroser et bilde av en svart firkant med en strek på som er verdt flere millioner, og du ikke skjønner bæret. Da føler du deg bare dust. Det er akkurat det vi hater med kunst. Så all den kunsten vi lager er på en måte en motreaksjon til det. Vi vil ha det naivt, og enkelt, noe som folk kan bli litt gira av, og som kan tolkes enten så direkte eller indirekte de vil.

Nikko: Å kunne stå og le, og drikke pils og kaste maling på et lerret – er det lov, liksom? Sånn kunst vil vi lage!

Inspirasjon henter de fra reklame og popkultur.

ST: Blir linken mellom mote og kunst bare sterkere og sterkere?
Nikko: Ja, vi kan for eksempel se et par kule sko og tenke: Faen, se på de fine skoa, se på de fargene, hva han fyren har på seg – noen ganger kan hele stilen til en person være det som avler frem ideen.

Jonny: Vi får mer inspo fra mote enn kunst. Sånn er det kanskje med klær også, at om du designer klær henter du ideer fra andre arenaer av frykt for å ødelegge egne ideer.

Nikko: Vi tenker at det er viktig å ikke studere for mye for jo mer du studerer jo dummere blir du.

Jonny: Når det gjelder teksten på bamsene så kan du tolke den som du vil. For noen vil «Hug life» bare bety at dette er noen søte og morsomme klemme-bamser, mens folk med andre referanser vil tenke at det spiller på Tupacs magetatovering «Thug Life». Up to you.

ST: Dere har fått kultstatus – er dere blitt late og selvhøytidelige?
Jonny: Nei. Selvom det er gøy, er det hard jobbing. Work hard and play hard. Vi står opp tidlig om morgenen og jobber hardere enn mange, i hvert fall hardere enn finansfolka her i byen.

Nikko: Nei, vi sover ikke engang vi. Bare lager kunst, døgnet rundt!

2 (3)
Broslo-gutta håper bamsene deres vil bidra til å more turister, fylle instagram kontoer og på den måten sette Oslo ytterligere på verdenskartet i sommer.
2 (4)
Hos Promenaden Fashion District håper de at bamse-installasjonen kan bidra til å styrke varehandelen i sentrum som i dag opplever sterk konkurranse fra netthandelen.

For our English readers:

Broslo turns Oslo into a teddy-town

20 humongous teddy bears is hanging above the heads of shoppers in Oslo city center.

The bears are each 3,5 meters tall and with the slogan “Hug Life” printed on their bellies as a homage to Tupac’s tattoo “Thug Life”. The selfie-friendly installation if the brainchild of the art collective Broslo – also known as Nikko Gyllenhammar and Jonny Aarseth. The young duo were given free range by Promenaden Oslo Fashion District to create something exciting for the city this summer, in hope to sway tourists of shoppers alike.

ST: Inflatable bears, what have you guys been smoking?
Jonny: Well we have wanted to do inflatable objects for some time. And they are practical, they don’t take up space from the street.

ST: The result is kinda creepy cool?
Nikko: Yes! We love creating simple, naive stuff bordering and get inspired by things we see around us, be it billboards or a pair of cool sneakers.

Broso have made waves both at home and abroad, where they have collaborated with among others Gucci and the legendary hip hop-shooter Chu Modu. They are kinda awed by the response, and blames it on their non traditional approach.

Jonny: We’re not all that into art, we find the term alienating to most people. We don’t have any traditional art education, we don’t know the rules and we haven’t studied art history. It feels liberating, like we have less boundaries. I don’t think the people who study history are the same people who make history.

Nikko: Yeah, like if you are at a gallery and you hear people go mad over some painting of a black square with a few lines drawn on it and you know the piece is worth millions – it tends to make you feel stupid. That’s what we hate about art. Our work is a rebellion against that. We want to make naive and simple pieces that can turn people on no matter what background they have. Then they can relate to it as they like.

Nikko: I mean, like imagine just laughing and drinking beer and throwing paint on a canvas, it that ok? Yes! That’s the sorta art we wanna make!

The duo gets inspired by anything from advertising to pop culture.

ST: Is the link between art and fashion growing stronger?
Nikko: Yeah, we can see a pair of cool sneakers and think: damn, look at those colours, what that dude is wearing. Sometimes a person’s style is all it takes.

Jonny: Fashion is more inspiring than art. It’s probably that way in fashion as well, if you work in one field you need to seek inspo other places.

Nikko: It’s important to not study too much, the more you learn the dumber you get.

Jonny: Yeah people can relate to our work with what they see themselves bring to the party. Their own references. When it comes to “Hug Life” – read into it what you want. For some its huggie-bears, to others it is a homage to Tupac.

ST: now when you are becoming cult figures, has that made you big headed and lazy?
Jonny: No. It’s fun but still work. We work hard and play hard. Get up at the break of dawn and work hard, harder then most businesspeeps in theis city I bet.

Nikko: Yea, like we don’t even sleep. We make stuff – all day all night!

 

unnamed

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d