Stil

Bold and beautiful

 

Fra tøffe fashionmodeller, straffanger og munker til hooligans, skinheads og rockestjerner på kanten: Den barberte skallen er blitt symbol for alt fra skam og sykdom til styrke og mot. Britney Spears’ godt dokumenterte “melt down” da hun barberte av seg håret er blitt symbolet på sammenbrudd. Og da Gunhild Stordalen stilte på TV uten hår etter lang tids sykdom ble hun hyllet som et forbilde for mange. Men å barbere folk på hodet er også blitt brukt som straff, som for eksempel offentlig skamklipping av såkalte tyskertøser. Slik rammet man symbolsk den troløse seksualiteten, Den ble så å si klippet bort som hevn.

I dag er den barberte skallen å se både på catwalken og magasinforsidene.

5087d7deecad04a61b000022-750.jpg

For our English readers:

From chic fashion models, prisoners and religious cults to football hooligans, skinheads and rock stars on the edge: The shaved head has signaled anything from shame and loss of sexuality to strenght and power. When Britney shaved her head in a public melt down once she gave name to a mental condition known as “doing a Britney”. And when norwegian food activist Gunhild Stordalen was on TV after batteling an illness for a long time she was hailed as a heroine. To shave women’s heads has also been a form of punishment, used for instance after WW2 when girls who had dated German soldiers were sheared in public to shame them for the world.

Today you frequently see it sported on the runway and exclusive magazine covers.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d