Stil

JanaRoyale designer turbaner, hårpynt og smykker

JanaRoyale Design er nettbutikken for deg som har lyst på det lille ekstra for å piffe opp antrekket. Det er Jana Mayorova som står bak de flotte kreasjonene som elskes av stylister og moteinteresserte over hele verden. Jana Mayorova er født i Russland og har bodd både i Finnmark, Båtsfjord og Hammerfest, Trondheim og Oslo. Nå bor hun i Fredrikstad. Familien kommer fra Murmansk, og Jana startet tidlig å drømme om å jobbe med mote.

Jana: Jeg husker at jeg satt og så på TV, jeg kan ikke  ha vært mer enn 9 år og det var mens vi bodde i Russland. Det var påske og haute couture designeren Valentin Yudashkin hadde påskevisning på tv. Påsken i Russland feires veldig stort og han hadde laget overdådige ballkjoler i eggform oversådd med gulldetaljer og krystaller. Jeg ble så facinert, for jeg hadde allerede startet med å sy klær til Barbie. Så interessen for mote har vært der helt fra starten, og etter hvert ble den bare større og større.

Styletalk: Du har gått på moteskolen Esmod i Oslo og ble uteksaminert som dameskredder i 2011. Var drømmen å jobbe som klesdesigner?

Jana: Ja, det var planen. Etter skolen var det mange som søkte jobber på designavdelingene til de store kjedene. Men alle disse kontorene lå i Oslo, og jeg hadde flyttet til Fredrikstad da jeg giftet meg, så det ville betydd pendling tur-retur Oslo hver dag. Derfor valgte jeg å starte opp her. En stund drev jeg med modellsøm, og var med i Designerkollektivet i Oslo men fikk smaken på å jobbe med smykker og accessoirer. Jeg begynte å tvinne med krystaller, lage hårspenner og brudepynt og fant ut at disse småtingene var mye morsommere å drive med enn mønsterkonstruksjon. Da kunne jeg jobbe med perler, krystaller, blonder og fjær – de materialene jeg elsker, men i mindre målestokk enn hele plagg. Så jeg laget hårbøyler, hårblomster, hårpynt til bruder og kunne utfolde meg og være mer kreativ siden spesielt tilbehør er lettere å selge enn klær.

Styletalk: Hvem er kundene dine?

Jana: I starten solgte jeg mer til utlandet enn Norge fordi nordmenn liker at ting skal være enkelt og minimalistisk. Tidligere opplevde jeg at norske bruder foretrakk detaljer som var små og delikate. Eller, som jeg tenker: litt kjedelig. Det virket som om folk var redde for å bli oppfattet som for prangende, så de fleste av kundene mine kom fra utlandet i starten. Nå har det endret seg litt, jeg har solgt mye nettingslør til norske bruder. Og for en stund siden laget jeg en kjempestor hårbøyle dekorert med bare silkeblomster. En slik som Ceci Johnson (bilde under) har kjøpt. Selvom de norske kundene ikke tør å kjøpe den, er det morsomt å se at den har vakt mye interesse og fått mange likes. I sommer har jeg også solgt mange enkle hårwraps. Turbanwrappen er faktisk solgt mest i Norge. Jeg syns det er gøy at vi tør å gå mer med hodeplagg i Norge også.

Styletalk: Håndlager du alt?

Jana: Ja, på en slik bøyle som hun bestilte er alle blomstene håndpresset i en kraftig silke-crepe, det er ikke Nille-roser. Jeg former ett og ett bland for hånd. Når det gjelder blomstene i skinn så lages de med varmebehandling, der de presses med et lite jern. Det er samme teknikken som Dior og Chanel bruker når de lager blomterpynt til kjoler. Hårbøylene er ikke plastbøyler med padding, de er blokket slik man gjør med filthatter. Resultatet er at du nærmest ikke merker at du har den på hodet, slik du gjør med billige bøyler. Det er couture.

Styletalk: Er du mest opptatt av mote eller stil?

Jana: Stil er personlig og sier noe om hvem du er. Dagens mote er bare noe som er trendy akkurat nå, og ikke noe vi bør holde med på i dagens verdem, der overforbruk er et globalt problem. Å kjøpe dyre vesker og sko for så å bytte dem ut neste sesong er tull,  for meg hadde det ikke gjort noe å gå med samme vesken år etter år eller flere tiår for den saks skyld.

Styletalk: Hvordan vil du beskrive din egen stil?

Jana: Jeg er veldig glad i pinupstil, og den elegante damemoten fra førti- og femtitallet. Litt old school. Ikke sånn polkadot- og kiresebær-overkill, men klassiske figursydde kroppsnære kjoler og blyantskjørt med godt snitt. Band-T-skjorter og jeans går heller aldri av moten og kan bestandig fiffes opp med en turbanwrap eller stor hårbøyle. Jeg kan egentlig ikke fordra klær som er oversize og lag-på-lag, som den skandinaviske stilen som er så trendy nå. Jeg liker at klær har god passform.

Alle foto med tillatelse fra JanaRoyale

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: