Stil

Slik kopierer du stilikonet Marilyn Monroe

Marilyn-Monroe-0022

5. august for 60 år siden fikk politiet i Los Angeles en telefon om at Marilyn Monroe var funnet død i sitt hjem etter å ha begått selvmord. I følge datidens nyhetskanaler var det husholdesken som oppdaget at noe var galt, som ringte legen og fikk fastslått at hun var død av en overdose tabletter. I følge Anthony Summers bok “Goddess” som nå også går som dokumentar på Netflix i oppdatert utgave var den egentlige historien mer mystisk, med åpning for at Monroe døde tidligere enn det som ble framstilt i amerikanske medier den gangen, noe som har gitt opphav til spekulasjoner rundt hennes påståtte selvmord. Uansett – for stilikonet Marilyn Monroe var døden bare en begynnelse. Som inspirasjon og salgsvare har ikonet fått nærmest evig liv og bilder av henne brukes til å selge alt fra klær og makeup til søstaker og interiørartikler.

Marilyn-Monroe-0008

Hun var ikke den første platinablonde sexbomben og ikke den siste. Både Jean Harlow, Veronica Lake og Mae West var blonde og fagre filmdivaer som samtidens kvinner etterstrebet å likne. Men ingen har hatt samme betydning som Marilyn Monroe, som i dag forsatt har en helt egen standing i vår vestlige populærkultur. Ta Anna Nichole Smith og Scarlett Johansen eller  Debbie Harry og  Madonna – enten vi ser til catwalken eller filmlerretet er det stadig noen som spiller på imaget som ble skapt for over 60 år siden av filmstjernen fra filmene «Some Like It Hot» og «The Misfits».

Marilyn-Monroe-0063

En moderne Marilyn er tiktok-kjendisen Jasmine Chiswell, som bor i Monroes gamle hus i L.A og nylig ble intervjuet av VOGUE om sitt liv som en moderne Marilyn og om klessamlingen som hun har bygget opp sammen med sin amerikanske mann i et årrekke: over hundre ekte vintageskatter og minst 50 kopier. Chiswell avslørte at hun shopper på eBay og Etsy og tråler loppemarkeder, auksjoner og bruktbutikker for å finne skattene.

Gode tips for deg som vil kopiere Marilyn-looken:
Vintageshopping er spennende, men skattejakten kan koste dyrt og være mest aktuelt for samlere og spesielt interesserte. Plagg fra 50- og 60-tallet er ofte mindre enn dagens størrelser så om du er på jakt etter klær du vil bruke kan gode, moderne kopier være bedre alternativ. I Norge kan vi anbefale Manillusion, Dianas Salonger og Retropiken – og selvsagt nettshopping for å finne vintage-inspirerte klær i alle størrelser.

m3

I følge VOGUE var ikke Marilyn Monroe spesielt glad i shopping, hun foretrakk å låne eller leie kjoler og antrekk til formelle anledninger. En god, miljøvennlig idé som er enkel å kopiere.

Marilyn_Monroe_in_1952

Marilyns favorittmerker og designere var Normal Norell, Levi’s, Charles James, Cecil Chaplan og Orry-Kelly – og hun elsket gull- og sølvskimrende materialer og hudtoner som skapte illusjoner om en naken, formfullendt kropp rullet i glitter. Et godt alternativ til den hvite halterneck-kjolen fra «Seven Year Itch» som jo «alle» ønsker seg.

mar 1

For en mer casual stil kan du velge jeans i en litt vid modell – såkalt boyfriend-fasong, som du kan stramme til i livet med et belte for timeglass-midje. Kombiner med smårutete eller hvite skjorter knyttet i livet – og boots!

marilyn-monroe-1160499_960_720

Trange blyantskjørt og smårutete piratbukser – igjen med fokus på midjen – kombinert med trange høyalsere er også veldig Marilyn.

På føttene: høyhælte pumps med eller uten åpen tå eller flate ballerinasko.

Sist men ikke minst – en diger strikkejakke til å ta på over bikinien på stranden.

Marilyn-Monroe-0044 (1)

Makupen a la Marilyn
Svart catliner og røde lepper for en glam look.

Makeup-fritt ansikt bak store, svarte solbriller om du ikke er brydd med å sminke deg.
Skjønnhetsflekken er obligatorisk. En moderne Marilyn vil kanskje bytte den ut med en piercing eller tatovering.

Skaut eller turban skjuler dårlige hårdager.

Marilyn-Monroe-0062

Alle Marilyn-bilder: Creative commons

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: