Fashion Style

Slik kopierer du stilikonet Marilyn Monroe

Marilyn-Monroe-0022

5. august for 58 år siden fikk politiet i Los Angeles en telefon om at Marilyn Monroe var funnet død i sitt hjem etter å ha begått selvmord. Det var husholdesken som oppdaget at noe var galt, som ringte legen og fikk fastslått at hun var død av en overdose tabletter. Men, for stilikonet Marilyn Monroe var det bare begynnelsen. Som inspirasjon og salgsvare har ikonet fått nærmest evig liv og bilder av henne brukes til å selge alt fra klær og makeup til søstaker og interiørartikler.

Marilyn-Monroe-0008

Hun var ikke den første platinablonde sexbomben og ikke den siste. Både Jean Harlow, Veronica Lake og Mae West var blonde og fagre filmdivaer som samtidens kvinner etterstrebet å likne. Men ingen har hatt samme betydning som Marilyn Monroe, som i dag forsatt har en helt egen standing i vår vestlige populærkultur. Ta Anna Nichole Smith og Scarlett Johansen eller  Debbie Harry og  Madonna – enten vi ser til catwalken eller filmlerretet er det stadig noen som spiller på imaget som ble skapt for over 60 år siden av filmstjernen fra filmene «Some Like It Hot» og «The Misfits».

Marilyn-Monroe-0063

En moderne Marilyn er tiktok-kjendisen Jasmine Chiswell, som bor i Monroes gamle hus i L.A og nylig ble intervjuet av VOGUE om sitt liv som en moderne Marilyn og om klessamlingen som hun har bygget opp sammen med sin amerikanske mann i et årrekke: over hundre ekte vintageskatter og minst 50 kopier. Chiswell avslørte at hun shopper på eBay og Etsy og tråler loppemarkeder, auksjoner og bruktbutikker for å finne skattene.

Gode tips for deg som vil kopiere Marilyn-looken:
Vintageshopping er spennende, men skattejakten kan koste dyrt og være mest aktuelt for samlere og spesielt interesserte. Plagg fra 50- og 60-tallet er ofte mindre enn dagens størrelser så om du er på jakt etter klær du vil bruke kan gode, moderne kopier være bedre alternativ. I Norge kan vi anbefale Manillusion, Dianas Salonger og Retropiken – og selvsagt nettshopping for å finne vintage-inspirerte klær i alle størrelser.

m3

I følge VOGUE var ikke Marilyn Monroe spesielt glad i shopping, hun foretrakk å låne eller leie kjoler og antrekk til formelle anledninger. En god, miljøvennlig idé som er enkel å kopiere.

Marilyn_Monroe_in_1952

Marilyns favorittmerker og designere var Normal Norell, Levi’s, Charles James, Cecil Chaplan og Orry-Kelly – og hun elsket gull- og sølvskimrende materialer og hudtoner som skapte illusjoner om en naken, formfullendt kropp rullet i glitter. Et godt alternativ til den hvite halterneck-kjolen fra «Seven Year Itch» som jo «alle» ønsker seg.

mar 1

For en mer casual stil kan du velge jeans i en litt vid modell – såkalt boyfriend-fasong, som du kan stramme til i livet med et belte for timeglass-midje. Kombiner med smårutete eller hvite skjorter knyttet i livet – og boots!

marilyn-monroe-1160499_960_720

Trange blyantskjørt og smårutete piratbukser – igjen med fokus på midjen – kombinert med trange høyalsere er også veldig Marilyn.

På føttene: høyhælte pumps med eller uten åpen tå eller flate ballerinasko.

Sist men ikke minst – en diger strikkejakke til å ta på over bikinien på stranden.

Marilyn-Monroe-0044 (1)

Makupen a la Marilyn
Svart catliner og røde lepper for en glam look.

Makeup-fritt ansikt bak store, svarte solbriller om du ikke er brydd med å sminke deg.
Skjønnhetsflekken er obligatorisk. En moderne Marilyn vil kanskje bytte den ut med en piercing eller tatovering.

Skaut eller turban skjuler dårlige hårdager.

Marilyn-Monroe-0062

Alle Marilyn-bilder: Creative commons

For our english readers:

This is how you style yourself as Marilyn Monroe

Marilyn-Monroe-0022

On the 5th of August 58 years ago Marilyn Monroe’s housekeeper woke at 3 am in the morning. She sensed something was not right. She saw light under Marilyn’s bedroom door, but the door was locked. She called the actress’ doctor who came, broke the bedroom door, and found Marilyn passed out on her bed. At around 3.50 am the doctor pronounced her dead at the scene, and at 4:25a.m. the L.A Police department was notified that the movie star was dead.

Marilyn-Monroe-0008

No other celeb has had and still has as big impact on popular culture as Marilyn Monroe. Her image is used to sell anything from clothes to candy and numerous tribute acts to her insanely appealing style is seen all over the fashion world and on social media. Anyone from Anna Nichole Smith and Scarlett Johansen to Debbie Harry and Madonna have at some point in their style travel paid homage to the goddess.

Marilyn-Monroe-0063

A modern-day dead ringer is the fab youtuber Jasmine Chiswell – a Scottish girl from Carluke, Lanarkshire, who lives in Monroe’s old house in L.A and posts clips of herself posing, singing, and dancing like the icon on TikTok and Instagram.

Shop Marilyn
Last month Chiswell was interviewed by VOGUE and told the magazine’s readers that both she and her husband collects vintage pieces of clothing and that she likes to scour Etsy, eBay, thrift shops and auctions for her little playsuits, wiggle dresses and high heeled mules. And that her collection now counts around 100 real vintage pieces, as well as many reproductions.

m3

Good pieces of advice of course. But collection vintage pieces are expensive and time consuming as well as a matter of size. People were simply smaller in the fifties and sixties – so unless you have a petite figure you may want to look for some modern-day replicas instead.

What to buy
According to VOGUE magazine Marilyn Monroe did not shop much, but rather preferred to borrow from the movie studios for formal pieces. Her favorite designers and brands however were Normal Norell, Levi’s, Charles James, Cecil Chaplan and Orry-Kelly.

Marilyn_Monroe_in_1952

Look for tight wiggle dresses, bright reds and greens for daytime and sequins on nude that gives you a shimmering almost naked look for a more alluring evening style. All very Monroe and less cliché then the famous white halter neck dress.

mar 1

For casual daywear wear rolled up boyfriend jeans – Levi’s 501 is a great choice and pair it with a plaid or crisp white shirt tied at the waist. Or choose a classy black turtleneck and wear it with a pencil skirt or tight fitting capri pants.

marilyn-monroe-1160499_960_720

On your feet: semi high heels for skirts and dresses, flats or western boots for jeans and pants. And remember a big chunky cardigan to wrap yourself in at the beach.

Marilyn-Monroe-0044 (1)

Makeup
Black eyeliner always.

Fake beauty spot or – a modern day Marilyn might choose a piercing – above the lip.

If casual – hide behind big black shades. Red lips for a glamour girl look.
Head scarves are awesome for bad hair days.

Marilyn-Monroe-0062

All Marilyn photos: Creative commons.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: