21 Q Lifestyle Style

21 spørsmål med Pia Henriksen: I svarte jeans og høye hæler kan jeg erobre verden

♥ Navn: Pia Henriksen ♥ Yrke: Rådgiver på Oslo Met

Pia Henriksen er moteviter og kunstner, kjent for sine skarpe kronikker og debattinnlegg om alt fra gjenbruk til pels. Klær og stil har vært en naturlig del av livet hennes helt fra hun var liten og vokste opp med en mor som jobbet på Chat Noir. Der satt hun stille som en mus og observerte: revykongen Dag Frøland i fotside pelser var uforglemmelig, det samme var alle bohemene, skuespillere og kunsterne som frekventerte teateret. På kunstløpskole i Tyskland som 10-åring møtte hun også mange fargerike personligheter, og ble tidlig eksponert for den glamourøse stilen til crossdressere og originaler fra hele verden. Dette har gitt henne en kjærlighet til klær og hva de forteller. I dag er hun rådgiver på Oslo Met og deler sin kunnskap og lidenskap med andre gjennom å skrive og veilede masterstudenter om klærnes sosiale og kulturelle betydning.

2

ST: Hva var det første du gjorde i dag?
Pia:
«Kaffe. Dusjet og kledde på meg det første jeg fant. Da var klokka sånn kvart på sju.»

ST: Hvordan ser det ut hjemme hos deg?
Pia:
«Alt annet enn minimalistisk. Det er en gammel leilighet som er delt i to, med høyt under taket, stukkatur og orientalske tepper på gulvene. Og så har jeg mange helkledde sengetepper fra gamledager. Og bare møbler fra enten bestefaren min eller oldemoren min. Eller fra returstasjonen der pappa jobber. Sofaen min er dagsengen til sønnen til en venninne av meg, den har fremdeles noen klistremerkebokstaver nederst. Og selve fokuset i stua er et kandelaber som oldefaren min lagde for Akershus festning i 1912. Han var smed og dette var svenneprøven hans. Og så har jeg bøkene mine liggende i stabler på gulvet».

ST: Hvor henter du inspirasjon fra til innredning?
Pia: «På Dnb-appen kan du gå inn og se hva du har brukt penger på i et sånt kakediagram, og hos meg står det alltid: Interiør: 0. Alltid. Så jeg bruker åpenbart lite penger på interiør. Bryr meg overhodet ikke om trender. Når jeg ser noe jeg liker så kjøper jeg det.»

Les også: Dr. Martens-jubileum

ST: Hvordan bestemte du deg for hva du skulle ha på deg i dag?
Pia: «I dag har jeg hatt en sånn dag da jeg skulle møte mange mennesker så jeg hadde behov for å føle meg litt fin og samtidig komfortabel. Så jeg sminket meg opp, og valgte denne kjempefine genseren som mamma har strikket til meg, og en bukse som er fin men også veldig komfortabel.»

ST: Legger du klart det du skal ha på deg kvelden i forveien?
Pia:
«Nei overhodet ikke. Men da jeg var liten gjorde jeg det. Barna mine legger frem alt de skal ha på seg neste dag på gulvet, helt ned til minste detalj. Men jeg har ikke noe system, jeg har ikke klesskap engang, klærne henger på et stativ på hjul.»

97082451_1291306381076286_1250512309852307456_n

ST: Nevn en person som har en stil du liker?
Pia:
«Jeg ser ofte personer jeg syns er skikkelig stilige. Jeg tar bilder av dem – er en profesjonell style-stalker. Det er ikke for å gjøre narr eller henge ut folk, men for å spare på det. En gang gikk jeg oppover Hegdehaugsveien og da gikk det en dame foran meg med lyst hår, stor rosa pelsjakke og trillebag i sebramønster. Henne fotograferte jeg. Og ikke så rart jeg likte henne, for etterpå snudde jeg kameraet mot meg selv og hva hadde jeg? Jo, leopardveske og rød pelskåpe.»

Les også: Sminkedronningen Dajana 

ST: Har du noen gang gitt et kompliment for antrekket til en ukjent på gaten?
Pia:
«Ja, om jeg ser noen jeg synes har en spesielt fin stil så går jeg bort og sier det til dem. I utlandet er sånt vanlig, jeg prøver å være like naturlig med det her også. Det er jo bare hyggelig. Fint å anerkjenne andre.»

ST: Finnes det en ny trend du aldri kommer til plukke opp?
Pia:
«Jeg vet ikke om det er så nytt, men de Buffaloskoene – nei det kommer ikke til å skje. Ever. Jeg var med på første runden. Og aldri mer.»

ST: Nevn en stil du har hatt tidligere som du synes er litt flaut å se tilbake på i dag?
Pia:
«Jeg ser meg tilbake med ømhet, og blir ikke så flau selvom jeg ser at svart hår med røde striper kanskje ikke så så bra ut. Nittitallslooken. Husker jeg gikk med min bestemors gamle ullunderbukse utenpå strømpebuksa, kombinert med skinnjakke og Dr. Martens.»

ST: Skjørt, jeans eller kjole?
Pia:
«Jeans.»

65845965_10156028428227016_8603069310660771840_n
Pia er også er dyktig tegner.

ST: Du har sagt at det er vanskeligere å slutte å bruke svarte trange jeans enn det er å slutte å røyke, hva er det med disse jeansene?
Pia:
«Jeg hadde de på senest i går men tenkte nei, det ser ikke bra ut lenger. Ville ikke gå i supertrange klær lenger, noe jeg har gjort veldig lenge. Men, de jeansene er meg liksom, så det er en indre kamp. Når jeg har på trange svarte jeans og høyhælte sko føles det som om jeg kan ta over verden. Men jeg tror de er på vei ut av det garderobeskapet som jeg jo ikke har. Om det er på vei ut av moten bryr jeg meg ikke om.»

ST: Har du tatoveringer?
Pia:
«Nei, ingen, Aldri hatt behov. Har ikke lyst til å ha noen merker på meg, hverken kropp eller i ansiktet. Det kan være fint på andre, se på Post Malone, han kler det. Men kler han det om 40 år? Da kan han vel kanskje bare fjerne dem med laser.»

ST: Hvilket plagg ville du aldri gått i?
Pia:
«Kommer ikke på noe. Allværsjakke? Hm. Hvis jeg skal på fjellet så er det ok. Men jeg hater sånne tekniske allværsklær. Hvorfor gå med sømmer som er limt når du bare skal gå ned til bilen for å kjøre til jobb? Det er direkte latterlig! I Norge er det lov å bruke tusenvis av kroner på sportsklær, men bruker du tusenvis av kroner på en håndveske med bra sømmer og god kvalitet tror folk du er dum i hodet. Hvorfor det? Det der er jeg ikke med på.»

ST: Hva er det dyreste i garderoben din?
Pia:
«Et par Isabel Marant-støvler fra finn.no.»

ST: Favorittdesigner?
Pia:
«Isabel Marant. Jeg har mange av de støvlene hennes. De er kjempegode. Om jeg hadde hatt uendelig med penger hadde jeg kjøpt masse Isabel Marant-klær også, for de liker jeg.»

ST: Hvilken kostymefilm så du sist?
Pia: ««Little Women.» Kjempefine kostymer fordi de også er troverdige.»

Mad Men
Fra TV-serien «Mad Men».

ST: Favoritt stil-film eller TV-serie?
Pia: «Selvom jeg aldri har identifisert meg personlig med stilen så kommer vi ikke unna «Mad Men». Historien er så godt fortalt gjennom klær og epoker. Hele kvinnefrigjøringen blir så tydelig gjennom det visuelle. Kostymedesigner Janie Bryant er kjempedyktig. Også Woody Allens «Blue Jasmine» er en film der klær og stil er med å fortelle historien, uten at det blir overtydelig. Det handler om styrtrike mennesker i New York, og historien blir fortalt på en måte som de som kan lese stilen blir forstår. Om du klarer å «lese» klærne hovedrolleinnehaver Cate Blanchett, så skjønner du enda bedre hvor i det sosiale landskapet hun er. Hermésvesken som er med i nesten alle scenene tilhører visstnok stylisten, den er så dyr at Woody Allens forsikringsbudsjett ikke kunne dekke den dersom den ble ødelagt.»

ST: Nytt eller vintage?
Pia:
«Faktisk nytt. Jeg er ikke så glad i vintage. Jeg skjønner poenget og jeg har endel brukte ting, men det er ikke gammelt bare brukt. Nesten alt jeg shoppet før var brukt. Men nå er jeg kommet til et punkt der jeg gjerne vil jeg ha noe nytt som ingen har hatt før meg. Er det fælt å si? Jeg har kjøpt en brukt skinnbukse som ser kjempefin ut men jeg orker ikke å ta den på meg, for da tenker jeg bare på hvem som har brukt den før. Det er noe psykologisk der. Så den har jeg lagt ut til salg på finn.no Men pelser og skinnjakker, de kan jeg faktisk kjøpe brukt, om de lukter godt.

ST: Hvor mange par sko har du?
Pia:
«Ikke så mange. 12-14 par. Alle har høye hæler bortsett fra sandaler og ett par joggesko som jeg kjøpte på Urban i vinter da jeg hadde prolaps i ryggen. Men, det er i en skrikende rødfarge, da. De lå  i boksen på en stol i stua lenge før jeg brukte dem, men de er fine nok til å bruke til kjole.»

ST: Oppsummer stilen din med tre ord.
Pia:
«Gjennomtenkt, kjempesær og trend-uavhengig. Det er ikke sånn at stilen min alltid er så gjennomtenkt men alle plagg jeg kjøper er gjennomtenkte kjøp.»

96368333_618628882329337_8452530165770092544_n
Selfie med sønnen Ask (10) i kjolen han kjøpte til henne til jul.

ST: Er du så sær at du blir uvel om du mistenker at noen kjøper klær eller smykker i gave til deg?
Pia: «Åh ja, jeg hater det, blir kvalm. Den eneste som kan kjøpe klær til meg er sønnen min på 10 år. Han tar med seg en av mine venninner i butikken og så er det han som velger. Til jul nå sist kjøpte han en kjempefin kjole til meg, som jeg hadde på meg på nyttårsaften og bursdagen min. Året før fikk jeg ett par bukser som også var kjempefine. Så han forstår stilen. Det er rørende.»

For our English readers:

21 style questions with Pia Henriksen: Give me black jeans and heels and I am ready to conquer the world!

1
Pia Henriksen in one of her fave jumpers, knitted by her mum. 

Pia Henriksen is a fashion historian who has studied the impact of clothes and style on our culture and published many commentaries as well as a case study on mipsters – Muslim girls who combine traditional head scarves with western dress. Growing up backstage in the theatre where her mother worked Pia was exposed to the boho-styles of actors and artists from an early age. At the age of 10 she was sent to summer school in Germany to study figure skating, and there she was exposed to the flamboyancy of glamorous performers, artists, and glitzy crossdressers from all over the world. These impressions at such an early age gave her a unique view into an exciting world of style and today she shares her love and knowledge with students at Oslo Met University as well as in her own studies and publications. Styletalk think it is only right we should ask her the 21 style questions.

ST: What was the first you did this morning?
Pia:
«I had coffee, had a shower, and got dressed, picking the first things I found. That was around 6.45 am.»

ST: Describe your home.
Pia:
«It is anything but minimalist. It is an old flat on the west side, high ceiling, and stuccos. Oriental rugs on the floors. And I have a bunch of crocheted bedspreads that I drape everywhere. All my furniture is old, handed down from my grandfather or my great grandmother. Some stuff I also picked from the skip where my dad works.  My sofa is an old bed inherited from one of my friend’s sons, it still has some stickers on it. The focal point of my sitting room is a candelabra that my great grandfather made for the old Akershus Castle in Oslo in 1912. He was a blacksmith. Then all my books are in stacks along the walls, there’s no bookshelves.»

ST: Where do you find inspiration for decorating?
Pia:
«Well if you check my budget – I have an app on my phone that tells you exactly how much I have spent on what and where – you will see under interior it says: zero. So obviously I hardly buy stuff. I totally disregard trends; they do not interest me in the slightest. If I see something I like I buy, there’s no magic.»

65845965_10156028428227016_8603069310660771840_n
One of Pia’s many fashion illustrations.

ST: How did you decide on today’s outfit?
Pia: «I knew it would be a busy day and that I’d meet with a lot of people. So, I felt like being dressed up but also relaxed. I took great care with my makeup and chose this jumper that my mum’s knitted and combined with a very comfortable pair of trousers.»

ST: Do you lay out what you are going to wear the night before?
Pia:
«Never. I used to when I was a kid, and my children do it. They organize it in detail. But I have no system, I do not even have a wardrobe, all my clothes are on a rack on wheels in my bedroom, and I just pick randomly.»

97082451_1291306381076286_1250512309852307456_n
The fashion expert’s closet.

ST: Who inspires your style?
Pia: «Random people in the streets. Sometimes, if I see someone who have an extraordinary look I take their picture without them knowing – call me a style stalker. But I am not mean, I never publish the pictures, just use them for my own archive for inspiration. Once I walked behind a woman with a huge blonde har, pink fur coat and a zebra print shopping trolley and I had to take her picture. Then ironically – I turned the cam around onto myself and saw leopard print bag and red fur coat. Small wonder I loved that woman’s style.»

You may also like: Dajana gives Styletalk a makeover

ST: Have you ever complimented a stranger for their style?
Pia:
«Yes. If I see someone whom I think looks fabulously well put together, I tell them. In the US people do that all the time, I think it is nice. So, I try to do this when I see someone who is taken pride in their styling. It’s just nice, it’s good to compliment others.»

ST: Is there a new trend you would not ever consider trying?
Pia:
«Not sure how new it is but I would not ever wear Buffalo shoes again,. I had them the first time around, that’s enough.»

ST: Tell us your most cringeworthy style moment ever.
Pia:
«That’s hard because I tend to look back with fondness, even at the funniest things. Maybe dying hair black with red highlights was not the most becoming. Or wearing my granny’s wool underpants on top of my tights and topping it off with a leather jacket and my Dr. Martens was a bit weird, but at the time it kicked ass.»

ST:  Skirt, dress or jeans?
Pia:
«Jeans, definately.»

You may also like: Dr. Martens 60 years

ST: You once said ditching your tight black jeans was harder than quit smoking – what is the deal?
Pia: «Hm, I wore those jeans the other day and strangely it didn’t feel right. Maybe I am over super tight clothes. It is just that those jeans are part of who I am, its an inner battle. Wearing them with heels I can take on the world. And I really don’t really give a monkey if it’s not in vogue.»

ST: Do you have tattoos?
Pia: «Nope, never did. I do not want a label on my skin. Perhaps its because I have always mingled in many different circles, I do not want to be labelled down. Saying that tattoos can look great, even on the face, I mean – look at Post Malone. He looks amazing. But will he still look so great at 40? I guess if he wants he can always have them removed my laser.»

ST: Name one item you would not want to be seen dead in.
Pia:
«Not much. Maybe a shell suit type jacket. Sports clothes and leisure wear is ok if you are doing sport or going for a hike in the mountains. But to wear a high-tech sports jacket just to dive to work? That is idiotic. Seriously – in Norway spending a small fortune on a sports garment is considered ok but if you do the same on a handbag people think you are dumb. I don’t buy into that way of thinking at all.»

ST: What is the most expensive piece in your wardrobe?
Pia:
«A pair of Isabel Marant boots, I bought second hand.»

ST: Favorite designer?
Pia:
«Again – Isabel Marant. I have several of boots from her, they are comfortable. If I were wealthy I would buy their garments as well, I totally vibe with that label.»

ST: Which costume drama did you watch recently?
Pia:
«Little Women”. The costumes were extremely authentic.»

Mad Men
From the TV-series “Mad Men”.

ST: What is your fave movie or TV-series for style?
Pia: «Even though it’s not my style “Mad Men” is an obvious candidate. I love how the story of women’s liberation is told very much through the costumes. Costume designer Janie Bryant did an incredible job there. And I must mention Woody Allen’s “Blue Jasmine” – where the story of the super wealthy in New York is told through the styling of Cate Blanchett. It is subtle and people with strong fashion references will read her wardrobe as it reveals so much of the social landscape through which she is maneuvering. It gives the movie an extra layer. The Hermès bag she’s carrying was the stylists own, apparently Woody Allen’s budget wouldn’t cover the insurance for it, that’s how pricey it is.»

ST: New or vintage?
Pia:
«New. I am not a huge lover of vintage. I’ve bough a lot of second hand in my time but I have reached a point where I prefer clothes no one’s worn before me. Is that bad? I bought an awesome pair of leather pants I have never worn, I just could not. Now I have put them up for sale on finn.no. It is psychological. I can buy a fur or leather jacket secondhand if it smells good.»

ST: How many pairs pf shoes do you own?
Pia:
«Not that many. Maybe 12 or 14, all high heels except for a pair of sandals and a pair of sneakers that I bought at Urban last winter when I had back pains. The sneaks are bright red, and they rested in their box on a chair in my front room for a while before I wore them. But they are so gorgeous I can wear them with a dress.»

ST: Key words that sums up your style?
Pia:
«Curated, particular and whimsical. It’s not that my style is always planned to detail, but everything I buy is well thought through.»

96368333_618628882329337_8452530165770092544_n
Selfie with her son Ask (10) and wearing the dress he bought her for Xmas.

ST: Do you freak out if people gift you clothes or jewelry?
Pia: «Totally. I hate it, it makes me feel unwell. Because I know I will not like it, I am so particular. The one person who can buy me clothes is my 10-year-old son. He asks one of my best friends to come along to the shops, then he picks what they buy. Last xmas he bought me a dress; I wore it for New Years as well as my birthday. The year before he bought a pair of pants equally nice. That buy gets me, it is so touching!»

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: