Interiør

Virgil Abloh er på plass hos Ikea. Styletalk fikk eksklusiv preview

IMG_7183

Mahad (15) og Ager (14) var grytidlig ute og fikk shoppet alt de ønsket seg fra Virgil Ablohs Ikea-kolleksjon.

“Vi har fulgt han lenge og elsker måten han gjør ting på. Og når produktene selges på Ikea til sånne hverdagspriser er det jo faktisk mulig for oss å ha råd til å shoppe, sier de to kompisene, som has handlet – både for å eie, og re-selge.

Det var en lang kø og stor forventning fredag morgen da kolleksjonen der Virgil Abloh for Ikea. ble sluppet for salg. Styletalk fikk en eksklusiv omvising på Ikea Furuset før salget åpnet.

Etter to år med teasing og små drypp, samt pop-up stores og et foto her og der, er endelig kolleksjonen i butikken.

MARKERAD-kolleksjonen, er laget i samarbeid med den verdenskjente multikunstneren Virgil Abloh, og gjør hverdagslige ting om til designikoner.

“Kolleksjonen handler om å gi disse anonyme gjenstandene en kunstnerisk side” sier Abloh, som selv har hatt enorm suksesss i sin jobb for Louis Vuitton og ikke minst med sitt eget merke Off-White. MARKERAD har han laget i samarbeid med Ikeas egen kreative leder Henrik Most.

Det som kanskje blir mest ettertraktet er gulvteppene. Det første kom allerede i våres og er ikke en del av MARKERAD-samarbeidet, som hele kolleksjonen kalles. Dette omsettes nå på nettet for mange ganger prisen det hadde i butikken.    

Det grønne teppet med teksten “Wet Grass” kommer til å bli populært og koster 1499,- i butikken.

Det samme vil teppet som er en stor kvittering bli. Populært altså. Men også posene, som er en variant av Ikeas egen handlepose, ventes å bli populære. Den er å få i to størrelser og er dekorert med Ablohs signatur; store fonter med teksten “Sculpture”.

“Det handler om å løfte frem de anonyme tingene vi bruker hver dag uten å legge merke til det. Ved å sette en dørstopper på det ene benet på en helt vanlig stol, skaper vi noe uventet – et avbrudd” forklarer Virgil til Ikea. Sjeselongen er enkel og er et enkelt møbel i en liten stue. Her hører det også til puter og madrass. Også et verktøysett med teksten “Homework”, har Virgil Abloh laget med Ikea.

IMG_7160

Bord, stoler, puter, hylle, bilde, et speil og en klokke runder av kolleksjonen som du kan skaffe deg på Ikea i dag, fredag 1. november.  Og seff er det kø-ordning og begrenset antall varer per kunde. Med andre ord: samme hvor mange ting to handler får du kun kjøpe to av Ablohs bæreposer per person.

IMG_7188

“Wow, Virgil er i boks! Nå er det mat, og så hjem og sove!” sier en lykkelig Mahad fra Oslo.

For our English readers:

Finally Virgil Abloh has arrived at Ikea. Styletalk got an exclusive preview

   

So, it is finally here and up for grabs for design freaks and greedy resellers alike: the long-awaited design collab between Virgil Abloh and Swedish homeware chain Ikea. And yep, Styletalk were lucky enough to get an exclusive preview before at 7 am -before the store opened early Friday morning!

Two years with regular teasing, pop-up stores and random photos Ikea’s MARKERAD-collection is over. The collection consisting of 15 statement pieces has arrived Oslo and is finally in the stores and available for sale.

MARKERAD is a collab between the Swedish homeware chain and the world-famous entrepreneur and artist Virgil Abloh. The idea is to turn ordinary everyday items into iconic design pieces. And challenge the eye, no doubt.

“The ethos of the collection is to add an artful quality to anonymous objects” says Abloh who’s had great success both as artistic director of men’s wear for Louis Vuitton as well as with his own brand  Off-White.The rugs from MARKERAD are predictably the most coveted objects. When the first was released  last spring as an inde-piece and not part of the collection it sold out overnight. It is currently resold on eBay fetching between five and ten times the original price.We predict that the fluffy green rug with text “Wet Grass” will be equally popular, and the price at Ikea is 1499 Norwegian kroner (dollars). Another sure bestseller is the rug designed as a giant Ikea receipt.

Even the shopping bags which are designed with a new spin on the trad Ikea shopping bag are expected to become favorites.  The bag comes in two different sizes and has “Sculpture” printed on with Abloh’s signature font.

“It’s about elevating the anonymous, everyday icons that we use without noticing. When we put a doorstop on one of the legs of an ordinary chair we create something unexpected – an interruption” explains Abloh to Ikea.

IMG_7183

“We have followed Virgil Abloh on social media and love his style. When Ikea does a collab with good affordable prices we can afford to shop” says mates Mahad (15) and Ager (14) from Oslo. They lined up outside Ikea Furuset from 6 AM to shop. And they managed to get all the items on their wishlist.

The chaise or daybed is a minimalist item fitting most living rooms, and it comes with cushions and mattress.  Also, a tool kit  bearing the text “Homework” is part of the collection.IMG_7160

Tables, chairs, cushions, shelves, wall art, a mirror and a clock complete the collection which you can grab at Ikea in Oslo today – Friday November 1st. Customers can line up at IKEA stores to get wristbands from 7 am local time with sales starting at 10 am and everything is on a first come, first served basis. And – there is a limit of one product per type per person, so no matter how much merc you want to buy you cannot buy three of the bags, just sayin’.

IMG_7188

Happy camper: Mahad grabs a pizza before heading home to catch up on sleep  – super happy with today’s shopping.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: