Stil

21 spørsmål med Henrik Bach Mortensen: «Elsker å utfordre ideer om stil og kjønn»

♥ Navn:  Henrik Bach Mortensen ♥ Yrke: Student

Han er sjokkerende vakker, kreativ og musikalsk – som om Lady Gaga og David Bowie hadde fått et kjærlighetsbarn. I tillegg er Henrik Bach Mortensen fra Mosjøen en gluping som vurderer å studere medisin og bli lege. Med diskret rosa øyenskygge og et ansikt oversådd med fregner møter han Styletalk over en kaffe på Løkka for å snakke om stil.

Style Talk

ST: Ta oss gjennom stilen din i dag.
Henrik: Fregnene? He, he – de er fake. Buksene er vide og superbehagelige, som en pysjamas. Øyensminken er inspirert av han som spiller Antichrist i den siste sesongen av «American Horror». Han er SÅ pen, jeg satt fjetret da han dukket opp med bare litt rødt rundt øynene og that’s it, liksom. Det gjør at du ser ut som du er litt syk, men mest sexy.

ST: Vi går ut fra at modellbyråene står i kø?
Henrik: Det er ikke så mange som har tatt kontakt. Og jeg er heller ikke sånn at jeg gjør hva som helst for å havne i rampelyset. Jeg har ingen ambisjoner om å bli kjent bare for å bli kjent, liksom. Men jeg har jobbet som modell for designer James Lazar Braathen. Han er jo litt gæren sjøl også, vi kan slå oss løs og leke. En nydelig fyr, gi han en flaske vin så blir det fest med en gang.

ST: Du har vært med i Idol, og er sykt god til å synge. Om du må velge, blir det mote eller musikk?
Henrik: Vanskelig valg. Alt henger sammen. Men selv om mote og styling er kreativt er det kanskje noe man kan holde på med en kort stund, mens musikken, den kommer fra hjertet. Tvinger du meg til å velge må jeg si musikk. Det kuleste i hele verden hadde vært å fronte et band sammen med bare badass jenter, spilt elektropop og mørke, dansbare tunes på intime klubbscener.

3.jpg

ST: Favoritt-stylist?
Henrik: Jeg foretrekker å gjøre min egen makeup og styling. Har lært meg sjøl, liker ikke skoler og kurs eller folk som sier du må gjøre sånn eller sånn. Foretrekker å bruke egen fantasi. Om noen står over deg og forteller at det du gjør er feil dreper det gleden. Jeg hadde gjort det dårlig på en skole.

ST: Hvordan holder du huden din så fin?
Henrik: Solfaktor 50 hele året. Det eneste jeg må bli kvitt nå er ciggen.

ST: Du har likt å kle deg annerledes fra du var barn, hvordan reagerte skolekameratene?
Henrik: Vel, det at jeg sminka meg var ikke akkurat noe gutta gjorde oppe i Mosjøen. Men jeg var en del av det musikalske teatermiljøet, og allierte meg alltid med de peneste jentene. Da var det ingen som turte være kjipe mot meg for de ville jo ikke bli uvenner med dem.

ST: Ble du mobbet?
Henrik: Nei. Jeg hadde ikke en vanskelig barndom, selv om jeg var ganske flamboyant og feminin. I dag grøsser jeg når jeg ser gamle bilder av meg sjøl. Men, jeg synes også det er grusomt å se dagens fjortiser være så proffe på contouringa at de sminker som de er 23. Hvorfor skal ikke de gå igjennom den samme fæle perioden med blå mascara og den pakka der som vi gjorde? Forresten – blå mascara er ganske fint i dag syns jeg.

5

ST: Insta-feeden din er fantastisk. Når begynte du å sminke deg?
Henrik: I 8 klasse. I starten var det plain makeup for å dekke over kviser og føle meg penere. Fortsatte med å nappe bryn. I sekstenårsalderen ville jeg være opprørsk, med eyeliner og svart rundt øynene. For noen år siden ble jeg med i Idol på TV, og da kom det profesjonelle makeupartister og stylister inn i bildet, og de satt seg helt på bakbeina. Jeg ble beordret om å være mer naturlig. Så da gjorde jeg det. Fikk jeg en straight hair cut, fjernet sminken og havnet jeg på den minimalistiske stilen. Men for 3 år siden gikk jeg tilbake til å utforske med farger igjen, leke med genderbending. Det har preget den daglige stilen min fram til nå.

ST: Foretrekker du det maskuline eller feminine?
Henrik: Jeg liker å hente elementer fra både det feminine og maskuline, og det midt imellom. Blande det i hop. Da blir det meg. Jeg ser ikke hvem klærne er laget til når jeg går i klesbutikker, jeg ser bare etter om de passer godt.

2.jpg

ST: Er kjønn litt nittitalls?
Henrik: Rent biologisk er kjønn ok. Men når det gjelder hvordan vi har lov til å utfolde oss så har det lite å si. Der tror jeg de strenge kjønnsnormene er med på å holde folk tilbake, men jeg sminker meg jo ikke med kuken. Likevel, hadde jeg vært født litt tidligere enn jeg er så hadde jeg mest sannsynlig ikke turt å gå på gaten med litt øyenskygge slik jeg gjør i dag. Synd.

1

ST: Du har sagt du ikke ville inn i motebransjen på grunn av kroppspress?
Henrik: Ja. Jeg har jobbet en del for Stiftelsen Helseutvalget, og der møtte jeg mange unge som sliter med forhold til egen kropp. Det gjorde meg superskeptisk til en bransje som påfører folk dårlige selvbilder, og jeg ønsker aldri å framstå som en som påstår at du må ha en kropp som min for å bli lykkelig.

ST: Er det like mye kroppspress for gutter som jenter?
Henrik: Ja. Det er lite fokus på menn i kroppsdebatten. Det er like ille å se opp til Supermann som til Barbie. Gutter skal liksom ikke være så tynne. Om du streber etter å være tynn eller beefcake det er sykelig uansett. Jeg har alltid vært tynn, og folk har alltid kommentert det. I oppveksten hadde jeg masse komplekser fordi jeg ikke hadde store muskler, men etter hvert har jeg forsont meg med at jeg aldri vil bli en muskelbunt. Jeg har en sunn kropp, og da må man være fornøyd.

4

ST: Om et stort internasjonalt modellbyrå banket på døra, sier du nei takk?
Henrik: Nei, i dag ser jeg mer profesjonelt på det, og ville heller gått inn for å slå et slag for mangfold. Dette er meg, min kropp, liksom. Det kan jo være kult å jobbe innenfra en bransje om man ønsker å forandre på noe.

ST: Hva vil i aldri komme til å se deg i?
Henrik: En skal aldri si aldri, og jeg vet med meg sjøl at det jeg syns er dritstygt i dag kan være noe jeg syns er kjempekult om ett år. Det er ikke så lenge siden jeg sa at jeg kom aldri til å gå i noe annet enn skinny jeans. I dag hadde jeg dødd om jeg skulle tredd på meg skinny jeans.

ST: Hvor shopper du?
Henrik: Overalt. Jeg prøver å shoppe vintage, plagg som holder lenge og funker til mye og som jeg ikke blir så fort lei av. Før handlet jeg masse random shit som jeg kanskje brukte tre ganger og ga bort. Eller kastet. Det gidder jeg ikke mer. Det eneste jeg har problemer med å begrense er skokjøp. Jeg elsker sneakers! Men jeg er ikke så glad i shopping, vet stort sett hva jeg vil ha, så finner jeg det, kjøper det og går. Ligner litt på mora mi, der. Men jeg elsker å kikke i matbutikker, bokhandlere og butikker som har masse rare småting.

6

ST: Hva liker du å gjøre når du kobler av?
Henrik: Være kreativ. Sminke meg. Arrangere selskap, lage store middager til mange mennesker. Men jeg suger til å bake.

ST: Hvem er ditt stilikon?
Henrik: Jeg har ingen jeg kommer på umiddelbart, men kikker mye på Instagram og blir inspirert. Som da jeg så antrekket Lady Gaga hadde under magasinet Elles Women in Hollywood acceptance speech i fjor – en dress med vide bukser og brede skuldre tenkte jeg ok, en sånn over size dress MÅ jeg bare ha. Den var a-m-a-z-i-n-g!

ST: Favorittfilm eller TV-serie?
Henrik: «American Horror Story» er basically my life. Elsket «Freakshow», for ikke å snakke om «Hotel» med Lady Gaga. Den sesongen var såå skummel, freaky og estetisk pleasing med masse overdådig luksus. Da jeg var liten og så på Disney holdt jeg alltid med skurkene og ville de skulle vinne, de hadde alltid de fineste klærne. Den onde dronninga i Snevit var såå pen. Det var sånn jeg ville bli!

45091023_1859940740740946_1856135714001911808_n

ST: Pen eller kul?
Henrik: Før var jeg mest opptatt av at jeg ville være pen, men det har jeg sluttet med. Tenker at du blir pen hvis du føler deg kul. Take some risks, vær litt rar. Det fascinerer.

ST: Hvor lang tid bruker du på å kle deg opp for en tur på byen?
Henrik: Åh, hele prosessen er stas, så jeg kan gjerne bruke fem-seks timer på å gjøre meg klar. Da setter jeg på kul musikk, tar meg et glass rødvin, koser meg, tar 17 røykepauser, synger litt, danser litt, feeling my oats. Har kanskje en sesong med «American Horror» eller «Ru Paul’s Dragrace» gående på TV i bakgrunnen. Prosessen er nesten bedre selve turen på byen.

ST: Kuleste norske kjendis?
Henrik: Ha, ha – ingen! Norske kjendiser er dørgende kjedelige. De tar liksom ingen risks. Katta mi har mer guts og karisma!

Credits:
Dagens antrekk-bilde (nest øverst): Styletalkmagazine
Alle motebildene er tatt av @linefianephotography og klær fra @p_van_den_z
Makeup-portretter @henrikelfmortensen

To our english readers:

21 style questions with Henrik Bach Mortensen «Loves to challenge our ideas about style and gender»

1b

♥ Name:  Henrik Bach Mortensen ♥ Profession: Student

He is shockingly gorgeous, creative and musical – like if Lady Gaga and David Bowie had a love child. On top of that Henrik Bach Mortensen considered studying to become a doctor. We met over a coffee to discuss style, gender and his pink eye shadow.

ST: Ok, talk us through your style today.
Henrik: My freckles? Fake. My pants – baggy and comfy, like jammies. My eye makeup is inspired by the guy who plays Antichrist in the last season of «American Horror Story». He is SO handsome. I was glued to the tv when he showed up, sporting this shade of pink eyeshadow and little else. It makes you look a little sick, but mostly sexy.

Style Talk

ST: And now the modelling agencies are lining up to sign you?
Henrik: Nope, not many have contacted me. And I haven’t signed up to talk to them either, as a matter of fact. I’m not seeking celebrity for celebrity’s sake, so I’m good. If they call they call. I modelled a bit for Norwegian designer James Lazar Braathen. He’s a bit nuts himself, so we get on and play well together. He’s an allover awesome guy, give him a bottle of wine and he’s ready to party.

ST: You was on Norwegian Idol a few years ago and have a great voice. Would you choose music or fashion?
Henrik: Oh, cruel question. Everything I do is linked. Fashion might be a bit flightier, but music is my heart. So, if you force me to choose I would have to choose music. The coolest ever would be to form a band together with just badass girls, play electro-pop and dark dance tunes in intimate clubs.

ST: Favorite stylist?
Henrik: Me! I prefer doing my own looks. I am self-taught, I really cannot stand schools and people telling me how to do my shit. It kills my artistry. I prefer to use my own fantasy and think I would do badly as a student in this field.

3

ST: Your skin is flawless, what’s the secret?
Henrik: Sunscreen no. 50 all year round. Now all I gotta do is quit smoking.

ST: You have always been a flamboyant dresser; how did that go down in school?
Henrik: Well, guys wearing makeup was NOT normal where I grew up. But I was part of an acting group and guess that cut me a bit more slack. Plus, I always got on with the hottest girls, so no one dared to be mean to me because they wanted to impress those girls.

ST: Were you ever bullied?
Henrik: No, never. My childhood wasn’t hard at all, even if I was very flamboyant and feminine. I shudder when I look at old photos of myself back then. But at the same time, they are innocent. I feel bad when I see today’s kids put on makeup and do contouring so professionally they make a 14-year-old look 23. They need to go through the same adolescence we did, blue mascara and everything! Actually….blue mascara is cool now…

5

ST: Your Insta-feed is amazing – when did you start wearing makeup?
Henrik: In my eight grades. I started just covering spots and making myself look pretty. The continued to pluck my eyebrows. At 16 I rebelled and started sporting eyeliner and smokey eyes. When I entered Norwegian Idol, I was told to tone my looks down, so I went more minimalist, and with a straight cut. But 3 years ago, I returned to my playful side and started experimenting with gender bending. That’s where I am now.

2

ST: Masculine or feminine?
Henrik: Masculine and feminine plus everything in-between. Mix it up, that’s me. I don’t consider gender when I buy clothes, I wear what fits and looks good on me.

ST: Is gender passé?
Henrik: Well in the biological sense it’s there. But it should have nothing to say in how we express ourselves. I feel gender norms limits us, I mean – I don’t put my makeup on with my dick, right? Still, had I been born much earlier I may not have dared walk down the street wearing eyeshadow. What a shame.

1

ST: You said once that you didn’t want to work with fashion because it leads to body shaming?
Henrik: Yes. I have worked for a health foundation where I met a lot of people who struggle with body image and self-acceptance. It made me sceptical of a business that makes people feel bad about themselves. I would never ever want to make someone feel inferior because of the body or skin they are in.

ST: Is it equally tough for guys as for girls?
Henrik: Yes. But it’s less focus on guys. But when you get right down to it it’s just as unhealthy trying to look like Superman as it is to idolize Barbie. Guys aren’t supposed to be too slender. But seriously – thin or beefcake – extremes are not good no matter what. I have always had people telling me I am thin and growing up it made me self-conscious and upset because I didn’t have big muscles. But, I am good now, I know I will never be He-man. But I have a healthy functioning body. One should appreciate that.

4

ST: So, if a big model agent calls you will turn them down?
Henrik: No, not anymore. I am older, more self-assured and I would deal with it professionally. So, I’d love to say yes and do my bit to make the fashion world more diverse. You are better off working from within if you want to make a change.

ST: What would you not be caught dead wearing?
Henrik: Oh, never say never – what I loathe today could be my wild craze tomorrow. But maybe skinny jeans. I used to wear skinnies all the time. Now I cannot picture myself wearing them.

ST: Where do you shop?
Henrik: Oh here, there, everywhere. Trying to shop vintage and not so much random shit as I did before. Rather invest in quality garments I won’t grow tired off too fast. My weakness is shoes. I adore sneakers! Except for that I hate shopping, just like my mum.  Except for food shopping. I love browsing foreign supermarkets, bookshops and small weird shops that sell all sorts of useless knickknacks.

6

ST: How do you relax?
Henrik: By creating something. A new makeup. A new dish. I love throwing huge dinner parties for my friends. But I suck at baking.

ST: Your style icon?
Henrik: Hmm, none I can think of right now. I was intrigued by Lady Gaga’s suit that she wore to last year’s Elle’s Women in Hollywood Acceptance Speech. I knew right away I had to have an oversize suit like that. She looked a-m-a-z-i-n-g!

ST: Favorite movie or TV-series?
Henrik: “American Horror Story” is basically my life! I was addicted to “Freak Show”, not to mention “Hotel” with – again Lady Gaga, he he – it was soo creepy, freaky and esthetically pleasing in all its splendour. As a kid watching Disney I always knew I wanted to look like the evil queen.

ST: Beautiful, or striking?
Henrik: I used to want to be beautiful. No more. If you feel cool you look good. So, take some style-risks, wear that crazy outfit. That is most fascinating to me.

45091023_1859940740740946_1856135714001911808_n

ST: How long do you take to get ready for a night out?
Henrik: I love the whole process so…5-6 hours? Totally! I put on my fave music, have a glass of wine, indulge the ambience, smoke 17 cigs, sing, dance around my flat, feel my oats. I might have a season of “American Horror” or “Ru Paul’s Drag Race” playing on TV to set the mood. The whole scene is almost more fun than going out.

ST: Coolest Norwegian celeb?
Henrik: Ha, ha – none! Norwegian celebs bore me to tears. They never really surprise you. I swear my cat has more guts and charisma than the lot of them!

Credits:
Today’s outfit photo by Styletalkmagazine
All fashion photos by @linefianephotography and clothes from @p_van_den_z
Makeup portraits by @henrikelfmortensen

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d