Stil

«Ja vi elsker digert hår!» sier Ingeborg Heldal og Bjørn Opsahl

Styletalkmagazine møtte stiloraklene Ingeborg Heldal og Bjørn Opsahl i frisørsalongen Mood Studio for å snakke om kreppetangens comeback og kjærligheten til åttitallets store hårfrisyrer.

For noen uker siden la fotograf Bjørn Opsahl ut et bilde av seg selv på facebook. Bildet var fra 80-tallet, og hårsveisen var som tatt rett av ett av Bon Jovis’ platecovere.

bjørn opsahl looking like joey tempet's hot cousin

«Jeg ble nesten nyforelska i Bjørn jeg, da jeg så det bildet» sukker KK-redaktør Ingeborg Heldal henført. Det er ingen hemmelighet at KK-redaktøren er fan av høyt hår, leopardskinnsmønster og trange tights. Hun er vokst opp i den lille bygda Brøttum og der var det ikke så mye glamrock blant såkalt vanlige folk på åttitallet. I Oslo derimot, var hårlakkfundamentalismen total og fotograf Bjørn Opsahl var «helt konge» på byen med det høyeste, villeste håret av alle.

bjørn with an axl-type bandana

«Og gjerne også litt sminke» humrer han.

Bjørn Opsahl har tatt bilder av mange av rockens og motebransjens mest ikoniske stjerner, og han har en fortid både som musiker og roadie før han ble fotograf. På åttitallet likte han stilen til band som Guns’N’Roses og Mötley Crüe. Og skulle man få til det måtte det sterke saker til. Hårlakk og spray var obligatorisk, i følge Bjørn.

«Jeg gikk på byen med en liten reiseflaske med Elnett hårlakk i den ene lomma, og en børste i den andre. Og hver halvtime var det inn på toalettet for å ordne opp i fjaset. For det var veldig mye hår» smiler Bjørn.

Pulesveis

Bjørn Opsahl pleide henge på Stedet, glamrockklubben i Torggata der alle, spesielt gutta, kjempet om å ha det største håret.

ST: Fikk du skikkelig draget med sånt løvehår?
Bjørn:
«Ja, det var hele poenget, selve kopuleringa.» ler Bjørn. «Det håret var så absolutt en pulesveis, ja. Det var nettopp de basale driftene som gjorde at vi pynta oss så fælt». Ingeborg Heldal nikker entusiastisk.

ingebord 1987 - the higher the hair the closer to heaven.

«Det er dette som er den opprinnelige pulesveisen. Og Bjørn hadde garantert fått draget på meg med det håret der, om jeg hadde turt å snakke til han. Men jeg vokste dessverre opp veldig langt unna håret ditt. Og på Brøttum var det ikke så mange som hadde så rå sveis» smiler hun.

«Det var sånne gutter som Bjørn vi så opp til. Men Brøttum er et lite sted og så outrerte folk fantes ikke der. Så jeg måtte nøye meg med å henge plakater av rockestjerner på veggen. På Lillehammer derimot kunne du se tendensene» minnes Ingeborg.

ingeborg 1988 - mark the bleached bangs!
KK-redaktør Ingeborg Heldal en gang på 80-tallet.

ST: Men, hva slags hår hadde jentene på åttitallet?
Bjørn:
«Det som er mystisk er at de hadde nøyaktig det samme, så vi var nesten like. Derfor er det et mysterium hva de ble så tiltrukket av» sier Bjørn.

Kreppetangens comeback

Kreppetang var åttitallets store stylinginstrument, med det kunne du lage de karakteristiske sikksakkrøllene inspirert av looken fra utallige musikkvideoer på MTV. Ingeborg Heldal har tatt med sin gamle.

«Jeg har hatt så mange brannsår på grunn av denne kreppetanga. De nye tengene nå har fine overflater så du ikke brenner deg, så det er blitt mye bedre,» sier Ingeborg. Og tar en real bit av håret i jernet.

I dag er krepping tilbake for fullt. Og frisør Dan hos Mood Studio kan fortelle at de selger kreppetenger som varmt hvetebrød.

bjørn opsahl, the dark limahl-look

«Jeg sparte i 7-8 år for å få håret langt nok til krepping» sier Bjørn Opsal.

«I mellomtiden mens det vokste ut var det Limahl-sveisen jeg kopierte. Og så ble det Bon Jovi-hår og så til slutt, kreppehår.  Til slutt farget jeg kølsvart, og børstet det over til siden. En gang jeg kom på frognertrikken satt to eldre damer og leste avisen, og i den var det et stort bilde av Greven ( Varg Vikernes, red, anm). Og jeg husker de glodde opp og ned fra bildet til meg med skrekkslagne blikk. Den dagen ringte jeg Camilla, frisøren min, og sa jeg ville klippe meg som Bono. Og det gjorde jeg, og kjøpte store solbriller.»

ST: Du likte å skifte stil med jevne mellomrom?
Bjørn:
«Det handlet om identitet, men at man i jakten på å få pult og høste respekt fra gutta, ikke ønsker å se ut som seg selv.» sier Bjørn.

«I den alderen vet man ikke sikkert hvem man er heller, så du må prøve ut litt,» sier Ingeborg.

Neste uke: Ingeborg og Bjørn snakker om leopardmønster og tights

To our English readers:

«Yes, we love BIG hair» says Ingeborg Heldal and Bjørn Opsahl

Styletalkmagazine met up with the two style oracles in Mood Studio Hair Salon – to discuss the comeback of the crimping iron and the fascination of big eighties hair.

A few weeks ago, renown photographer Bjorn Opsahl published a breathtaking photo of himself on Facebook. It was taken back in the 1980s and the look was totally Bon Jovi.

bjørn opsahl looking like joey tempet's hot cousin

«I almost fell in love when I saw it» says Ingeborg Heldal, editor of the Norwegian lifestyle magazine KK. Her love and fascination of big hair, tights and leopard print is no secret among those who knows her. She grew up in a small village in rural Norway and were not spoiled by glam rock styles among her high school peers during the eighties. Meanwhile, in Oslo Bjørn Opsahl went all out when he was preparing for a night on the town in the golden years of Sky Channel and MTV.

bjørn with an axl-type bandana

«I also wore a bit of makeup» he smiles fondly remembering how he ruled the clubs in the city with his massive hairdo.

Bjorn Opsahl has photographed some of the most iconic rock stars, models and fashionistas, and before that he used to work as a roadie and he had his on band. The gloriously glam vulgarity  topped by rat nests hairdos sported by the members of Guns’N’Roses and Mötley Crüe blew him away. To achieve those hairstyles – you needed strong products, says Bjørn.

«I used to carry a travel size bottle og hairspray in one pocket and a hairbrush in the other. And every 30 minutes I would dash to the men’s room to make sure the hair was puffed up and larger than life. Because – it was a lot of hair» says Bjørn.

Looks to get laid

Bjørn Opsahl’s regular hangout was Stedet, a glam rock club in the center of Oslo where everyone, guys especially, fought to have the biggest hairdos.

ST: So, you could pull women with that hair?
Bjørn: «Yep, getting laid was the whole point» muses Bjørn. «It was basic primeval needs manifested in massive hair, as well as in flamboyant clothes.» Ingeborg Heldal understands.

«Yep, that is the original bedroom-hair. And I guarantee I would have fallen for Bjørn with that huge poodle hair, that is if I had dares speak to him. Unfortunately, I grew up in the rural parts of Norway, and I think perhaps no one there had the guts to style themselves that way.» she says.

ingebord 1987 - the higher the hair the closer to heaven.

«But we admired guys like Bjørn, and I had posters of rock bands on my bedroom wall. When I started college in Lillehammer one could get lucky and see one or another glam rocker, but they were still few and far between.» She reminisces.

ingeborg 1988 - mark the bleached bangs!
Editor of the Norwegian lifestyle magazine KK, Ingeborg Heldal once in the 80s.

ST: What were the girl’s hair styles like?
Bjørn: «Well, the mystery is, they looked almost identical to the guys. It makes you wonder about the attraction» says Bjørn.

Crimping

Crimping was huge in the eighties, and the electric crimping tool a must if you wanted to make those zig zag-like curls inspired by hundreds of pop videos on MTV. Now the style is back with a vengeance and it may be a throwback to decades past, but celebs are sporting the crimped styles again.

«Wow I burned my fingers on this device so many times» says Ingeborg who has brought her old crimping iron to the interview. Dan at Mood Studio confirms they have new crimping irons for sale and that people are mad about them.

«The new devices are better, with more protection» says Ingeborg and starts crimping her own hair, and then after she goes for Bjørn’s bangs.

bjørn opsahl, the dark limahl-look

«I didn’t cut my hair for 7 or 8 years to be able to crimp my hair» says Bjørn Opsahl.

«During the growing out-stages I copied Limahl’s do. Then it was Bon Jovi-look and finally: crimping bonanza! I rounded up with dying my hair jet black and brushed it to the side. Once someone on the tram took me for being a famous Norwegian goth guy who was doing time for man slaughter. I remember they looked a bit scared. That day I called Camilla, my hairdresser to book an appointment. I told her: make me look like Bono. So, she did, and I went out and bought new huge shades. I had a new look again» says Bjørn.

ST: You have always been a bit of a peacock?
Bjørn: «Well it was finding my identity, getting laid and earning the guys respect. When you are young and do that you don’t want to look like yourself» says Bjørn.

«At that age you don’t really know who you are either, it’s all about finding your own identity» says Ingeborg.

Next week: Ingeborg and Bjarne talks leopard print and tights.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d