Motenytt

En historie om skam

IMG_5603IMG_5607

Hva skjer når mennesket får på en uniform? Hva slags makt og utstråling har et antrekk? Dette er hva designer Siri Sveen Haaland vil utforske med sin nye kolleksjon “Ansatt/Insatt”.

Siri Sveen Haaland er kvinnen bak det norske klesmerket Black Rat. Siden debuten i 2012, der hun vant debutantprisen, har hun vist to ganger på New York fashion Week, og solgt klærne sine på den gigantiske flagship butikken til Topshop i Londons Oxford Street. Rocka street wear har vært nøkkelord, men nå satser hun på mer eksklusiv couture.

Den nye kolleksjonen “Ansatt/Innsatt” er helsvart – black-on-black med vekt på forskjellige ullkvaliteter. Inspirasjonen er boka “Skammens historie: den norske stats mørke sider 1814-2014”, som omhandler menneskerettighetsbrudd og overgrep begått av den norske staten gjennom 200 år. De mange drøye historiene gjorde sterkt inntrykk på Siri som valgte å overføre det til sin design og med dehumanisering gjennom uniformering som et sentralt tema. “Tidligere ble homofile, psykisk syke, annerledestroende og promiskuøse kvinner stuet vekk fra samfunnet, plassert på institusjoner der alle var uniformert enten som innsatte eller ansatte. Jeg ønsket å se nærmere på hva slags makt et antrekk har, hvordan de kan utstråle både styrke og svakhet, sier Siri Sveen Haaland. Målet er å lage tre kolleksjoner til og så sette dem sammen til en hel kolleksjon til slutt.”

Designeren fra Sveio er sjette generasjon bunadsyerske, mor og mormor drev “Sidserk Systue” og som liten jente sydde Siri små bamser for hånd, før hun kastet seg ut i det og begynte å sy bunader som 15-åring. Det er en kunnskap som kommer godt med nå. “Fram til nå har Black Rat vært mer street wear-orientert, men jeg er blitt litt lei av det kommersielle. Med “Ansatt/Innsatt” har jeg gått tilbake til røttene og gjort det jeg kan best, nemlig håndverket, sier Siri Sveen Haaland.” Hun synes det gir klærne mer dybde når det ligger et ordentlig håndverk bak. “I Norge vil man helst ikke snakke så mye om bunad i forbindelse med mote fordi det gir assosiasjoner til husflid, og en annen type karakter. Derfor tok det litt tid for meg før jeg våget å linke det sammen. Men nå gjør jeg det og det funker. Hva slags forhold har du til begrepet mote? Jeg liker det ikke så veldig godt. Men det er jo også en bransje jeg jobber i, og må forholde meg til. Men den masseproduserende delen av bransjen har mange og store utfordringer når det gjelder miljø, fattigdom og så videre.  Å regelrett be folk skifte ut garderoben sin hver sesong syns jeg er negativt. Det positive er å kunne skape en personlig stil men det blir vannet ut i den kommersielle delen.”

I vinter viste hun kolleksjonen på “Designers in Oslo” på Kulturhuset og senere på New York Fashion Week. Det er andre gang hun viser i verdensbyen. “Der og da var det hektisk og man rekker kanskje ikke å nyte det helt. Men når jeg tenker på det nå så var det helt fantastisk. Det har også generert endel trafikk på nettsiden http://www.blackrat.no/shop/, så det er bra.”

Siri har samarbeidet med flere norske band, og har blant annet vært med å skape det visuelle uttrykket til “Highasakite”. Nå har hun og musiker-kjæresten startet plateselskap sammen, og hun vil gjerne samarbeide mer på tvers av uttrykksformer. “Om du fikk kle opp en kjent person hvem ville du valgt? Åh…vanskelig. Den kuleste jeg vet om er kanskje Johnny Depp. Androgyn, litt alternative, og akkurat passe rar. Han ryktes å være litt vanskelig… Ja, og det tror jeg hadde passet meg ypperlig!”

IMG_6007

For our English readers:

A story about shame

What happens when you put on a uniform? Does clothes exude power? This peaked Black Rat-designer Siri Sveen Haaland’s curiosity and the result is a collection named “Employee/Inmate”.

Siri Sveen Haaland is the woman behind the street wear label “Black Rat”. Since her designer debut 2013 she has won competitions, shown twice at New York Fashion week and sold her clothes in the gigantic Topshop flagship store in London’s Oxford Street. Until now the Black Rat signature look has been street wear and rock’n’roll but with her new line she is delving into a more couture approach to design.

The new collection “Employee/Inmate” is a purely monochrome black-on-black line made in 2 different fabrics – both 100% wool –  with emphasis on crafts and details.  Inspiration she took from a book “Skammens Historie” (“The History Of Shame”) that tells how the state of Norway has been institutionalizing different kinds of human groups because of their mental health, religion or orientation through 200 years. The book made a huge impact on the designer who felt inspired to investigate the power of the uniform, either you are an inmate or an employee. The goal is to present new items for the collection quarterly, until it is a final full collection in 2019.

Most of the techniques she applies in her new line are from the Norwegian traditional costumes, “bunad” which Haaland has been working with in her family’s company since the age of 15. “In Norway we don’t talk so much about traditional costumes in a fashion context because people associates it with crafts which has a different character than fashion. So it took time before I actually dared take the plunge and fuse the two together. But now I do and I find it works, says Siri Sveen Haaland and admits she has a bit of an ambivalent relationship with the world of fashion and what it represents. I’m not too keen on the idea of mass consumerism, this idea that you have to buy new clothes every season. The fashion industry face a lot of challenges when it comes to the environment, poverty and the future of the planet. Clothes can be fun, but I find the commercial aspects are less so, says Haaland.”

This year she showed her collection at New York Fashion Week as well as in designers in Oslo’s event. It was the second time in NY for the designer. “It was hectic and you don’t really get to enjoy it so much as it happens. But looking back it was totally awesome. And it has generated a lot of traffic to my web shop http://www.blackrat.no/shop/, she enthuses.”

Siri Sveen Haaland has done several collaborations with bands and musicians and among other things she has done all the merch for a Norwegian band named “Highasakite”. Together with her boyfriend she runs a record label and hopes she can get the opportunity to collaborate more with musicians. “If you could dress any celeb on the planet who would it be? Oh that’s a hard one. The coolest guy I know is Johnny Depp – he’s androgynous, alternative and whacko in a coolass way. He’s rumoured to be a bit difficult to work with… Perfect for me!”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d