Motenytt Video

Gabrielle Chanel – Fashion manifesto

I 2019 hadde Victoria & Albert-museet stor suksess med utstilling Dior – Designer of dreams. Nå er det en ny, ikonisk designers tur til å fylle museet med motefans. Denne gangen er det Gabrielle «Coco» Chanel

Utstillingen ble utsolgt kun et par uker etter at den hadde åpnet, men det er mulig å se den hvis man blir medlem. Medlemskapet varer i ett år og man kan gå og se utstillingen så mange ganger man vil, uten booking eller ekstra betaling.

Utstillingen handler først og fremst om Gabrielle Chanel. Om livet hennes, fra barndom til død, og hvordan hun bygget opp motehuset Chanel. Det er en interessant og vakker utstilling, men det er begrenset hvor mye informasjon om hvem hun egentlig var det er plass til. Hun var en komplisert kvinne, det er fortsatt mye vi ikke vet om henne.

Siden vi er i London legges det også vekt på hennes forhold til England. Både privat, som forholdet hennes til hertugen av Westminster, men også profesjonelt. På 1930-tallet etablerte hun British Chanel Ltd, som produserte designene hennes i britisk stoff. 

Det var viktig for kuratoren, Oriole Cullen, å vie plass til Chanels rolle under andre verdenskrig. Det er godt dokumentert at hun omgiks og samarbeidet med tyskere i okkuperte Paris, men det stilles også ut et dokument som viser at hun var medlem av den franske motstandsbevegelsen. Dette støttes av offentlige dokumenter. 

Her er en liten smakebit fra utstillingen.

Bluse i silkejersey fra 1916.
Sommerklær fra 1920-tallet
Kjole og kåpe fra 1955
Den ikoniske 2.55-vesken i tre varianter
Dokumentet som bekrefter at Chanel var en del av den franske motstandsbevegelsen.
Et lite utvalg Chanel-smykker
Chanels tweeddresser er verdenskjent, men hun laget også mer glamorøse sett.
Den første Chanel-parfymen.
Kjole fra 1961

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d