Motenytt

Motens evige ladde pistol er gått bort. R.I.P Vivienne Westwood

«Hun er som en evig ladd pistol» har Stella McCarntey sagt. I dag døde moteskaperen Vivienne Westwood, 81 år gammel. Moteverdenen har mistet en av sine største rebeller.

Westwood døde fredlig i sitt hjem, heter det på twitterkontoen hennes: “Vivienne Westwood died today, peacefully and surrounded by her family, in Clapham, South London. The world needs people like Vivienne to make a change for the better.”

Den engelske designeren som først ble kjent på tampen av syttitallet for sitt samarbeid med Sex Pistols, sluttet ikke å imponere. Hun var en evig aktivist som i en alder av 81 år forsatte å  bruke sin design politisk. Westwood så seg selv først og fremst som en aktivist, og at det ble nettopp klesdesign som ble hennes uttrykksform er ikke tilfeldig. Hun var et barn av sin tid og i de siste årene er det som bestemor-punk hun ofte ble hyllet. Men at hun, som selvlært moteskaper, i tiden etter punken klarte å slå seg opp i en konservativ motebransje er mye mer imponerende. I de senere årene engasjerte hun seg i miljøkampen, og var stadig å se i sosiale medier der hun stod opp for klimakampen.

Vivienne Westwood var først og fremst en aktivist – klærne hun laget var kommunikasjon av budskap. I de senere årene var det miljøspørsmål som opptok henne mest, og hun ble oppriktig lei når folk som intervjuet henne ville vite om syttitallet og punken eller livet som haute couture-designer. I forfjor uttalte hun til New York Times:

«Siden syttitallet og punken har jeg aksjonert mot krig og for menneskerettigheter. Jeg vil at alle skal forstå at kapitalisme og ondskap henger sammen. Dette formidler jeg gjennom min nettside Climate Revolution website. Og i sosiale medier kler jeg meg opp hver fredag og holder innlegg, og bruker min design for å få folk interesserte i politikk. For, om folk ikke er interessertem hvordan skal vi da kunne redde verden fra korrupsjon og miljøkatastofen?»

Westwwod var unik, både som moteskaper og rollemodell. Hun vil bli dypt savnet.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d