Motenytt

Leopardmønster hos Hennes & Mauritz

Kleskjeden H&M lanserer sin nye vårkolleksjon H&M Studio SS22 i disse dager. Og hvem ser vi der? Jammen er det ikke en gammel kjenning: leopard-printen. Og det er ikke fritt for at vi må spørre oss selv hvorfor moten liksom aldri blir helt ferdig med klær med dyretrykk.

Hva er det som gjør at så mange elsker leopard? Leoparden er eksotisk og umulig å slå klørne i, og pelsen til dette fantastisk vakre kattedyret innehar med andre ord alle kvaliteter som high end eksklusiv mote streber etter. Vi snakker god, gammeldags, utilgjengelig status – noe som ikke hvem som helst kan gå å kjøpe seg. Med andre ord: leopard er selve definisjonen på luksus, selv når vi bare snakker om leopardtrykk på tekstil, a la H&Ms vårantrekk.

Det er også et element av risiko ved å bære leopard. Mønsteret oser av forbudt frukt og noe litt farlig, politisk ukorrekt badassery, sånn som moten elsker. Heldigvis for dyret selv er et plagg eller møbel laget med ekte leopardpels ulovlig både å produsere og kjøpe. Men imaget til en skjorte eller kjole med leopardtrykk oser av et ublygt motemot som nærmest bikker over grensen til det vulgære. Motehistorisk snakker vi om Tarzans signatur-look.

Leopardmønsteret er elsket og hatet og er blitt avfeid av tidligere smakspoliti Trinny og Suzanna fra “What not To Wear” som barkeeper-stil og kun ok om du er under 25 og ikke bleker håret. Og sorry barkeepere, det var neppe ment som et kompliment. Men om vi kikker på motehistorien har leopardprint vært populært blant jetsettere og eliten helt siden begynnelsen av forrige århundre, og kanskje tidligere også. Badedrakter med dyreprint ble ofte observert brukt av feriegjester som boltret seg på den franske rivieraen på 1930-tallet. Mønsteret blir ogå gjerne assosiert med filmstjerner fra femti- og sekstitallet som bar bikinier og kjoler med leopardprint, kominert med tupert hår, katte-eyeliner og bleke lepper – såkalt “sex kitten”-look. Tenk Bettie Page, Jayne Mansfield og Zsa Zsa Gabor – sistnevnte bar visstnok også ekte leopardpelser på den tiden.

Plagg med dyretrykk har også blitt flittig brukt av alt fra førstedamer, TV-kjendiser og ikke minst dronningen av glam, Joan Collins som selv sier at hun alltid vært en fan. Tidligere moteredaktør i avisen Daily Telegraph, Hilary Alexander har til og med skrevet en hel hyllestbok om  appellen til det hun omtaler som «motens kraftigste trykk». Og -vi kommer ikke utenom rebellene i rocken. Fra Debbie Harry, Keith Richards, Sid Vicious og Steven Tyler til Ellie Goulding, Harry Styles og Miley Cyrus – alle har elsket å kle seg i klær med leopardtrykk. De har, for å sitere tidligere Vogue-redaktør Diana Vreeland neppe møtt et leopardmønster de ikke likte. Nå etter lockdown ser det ut til at det kommer tilbake til motejungelen igjen. Klar for å katte deg opp? Vi anbefaler å kikke litt i bruktbutikker eller skuffer og skap hos gamle tanter og bestemødre. For det er garantert mye som ligger igjen fra forrige gang det var populært.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d