Motenytt Tips

Maral Kunst: Et magisk kunst- og smykkeunivers på Grünerløkka i Oslo

Er du ute etter det lille ekstra til et antrekk? Eller kanskje du ser etter en spesiell julegave med sjel og varme? Da bør du ta turen innom “Maral Kunst” på Løkka. Denne butikken oser av sjarme og mystikk, og har de nydeligste smykkene og kunst i alle prisklasser.

Styletalk: Kan du fortelle litt om deg selv og når du startet med kunst og smykkedesign?

Maral: Jeg heter Maral, kommer fra Iran og er 41 år gammel. Jeg ble uteksaminert i tekstilingeniør-faget i Iran, og hadde aldri sett for meg å ende opp som kunstner og smykkedesigner.

Jeg begynte å male da jeg var i 20-årene. Og lærte det grunnleggende på private kurs hos kjente iranske kunstnere. Blant annet hvordan bruke forskjellige materialer som akvarell, pastell, akryl og blekk.

Etter disse kursene elsket jeg å leke med farger og lage abstrakte malerier. Jeg ønsket å bli kunstner, men tenkte at det ville være en altfor lang reise. Men jeg ga heldigvis ikke opp, og øvde og øvde masse for å finne veien for å få realisert kunstnerdrømmen min.

Smykkedesign var en hobby da jeg begynte å male. Å leke med edelstener i forskjellige metallfarger og -motiver, lage noe nytt og redesigne gamle smykker ga utløp for fantasien min.

I Iran stilte jeg ut maleriene mine i “Tehran biennal” en konkurranse jeg var med i to ganger.

Vi bestemte oss litt plutselig for å flytte fra Iran til fordel for en bedre økonomisk hverdag. Så i 2014 flyttet jeg til Norge sammen med mannen og datteren min. Da jeg flyttet hit var det ikke i tankene mine å starte egen bedrift. Mitt fokus var hovedsakelig å male og vise kunstverkene mine i forskjellige gallerier i Oslo. Noe som viste seg å ikke være så lett, da jeg ikke var godt nok kjent med den skandinaviske kulturen.

Jeg jobbet som selger i en interiørbutikk hvor jeg fikk vist kunsten min, og på Blå søndagsmarkedet solgte jeg både malerier og smykkene mine.

Hovedårsaken til at jeg ble motivert til å starte egen bedrift var utfordringene jeg hadde. Vi mistet visumet vårt og måtte finne en måte å få det tilbake. Den beste måten å ordne dette på kort tid, var å ta en stor risiko og en livsendrende beslutning, og det ble å starte egen bedrift.

Jeg var uansett ikke fornøyd i min daværende jobb som selger, siden jeg er en super kreativ person, og jeg dør for å skape noe med lidenskap og medfølelse.

Så jeg hoppet ut i det og valgte å leie dette stedet som jeg nå kaller “Maral Kunst smykkeland kunstgalleri”, og slik fikk jeg visumet tilbake.

Jeg hadde ingen anelse om hvordan jeg skulle klare å betale husleien og utgiftene, ettersom jeg sluttet i min faste heltidsjobb.

Galleriet mitt ligger i en bortgjemt gate som ikke mange vet om. Søndagsmarkedet på Blå på Grünerløkka ble mitt magiske sted hvor jeg kunne promotere meg selv og vise folk hvem jeg var og hva jeg drev med i begynnelsen.

Det har tatt meg mange år å bli Maral jeg er i dag. Jeg har vært igjennom en del utfordringer, men jeg lærte mye og forvandlet tankene mine og måten å leve på ved å studere og lære og tilføre verdi til meg selv.

Jeg har nylig lagt til fotografi som kunstform for å uttrykke sårbarhet og autentisitet, heller enn perfeksjon. Jeg ber modellene mine om å utfordre seg selv, gå utenfor komfortsonen sin og uttrykke sitt sanne jeg.


Styletalk: Har dine røtter fra Iran påvirket måten du lager smykkene og kunsten på? Og eventuelt hvordan?

Maral: Jeg er iransk og kommer fra en varm og fargerik kultur. Tidligere var designet mitt alltid fullt av farger og store steiner, og stilen var bohemsk og orientalsk.

Nordmenn foretrekker rolige og kalde farger, og det enkle og minimalistiske. Så jeg har endret og forenklet designet mitt, da kjøperne mine stort sett er norske.

På den andre siden er vi individer forskjellige, min oppgave er å prøve å tilfredsstille alle, så jeg gjør mitt beste for å ha forskjellige kolleksjoner med forskjellig design og materialer.

Jeg lager også skreddersydde smykker basert på kundens ønsker, og har forbindelser med designere i utlandet som hjelper meg hvis jeg ikke kan lage det kunden ønsker.

Styletalk: Hvordan er en typisk dag for deg på jobb?

Maral: “Ikke alle kan være berømte, men alle kan være gode fordi storhet bestemmes av service. Du trenger bare et hjerte fullt av nåde og en sjel generert av kjærlighet, Dr Martin Luther King“. Jeg elsker dette sitatet, og det beskriver litt hva jeg ønsker å oppnå hver dag.

Hverdagen min er full av forskjellige oppgaver og to do-lister i disse dager. Ettersom jeg for tiden jobber med merkevarebygging og fokus på nettsiden sammen med teamet mitt, må jeg ha jevnlig kontakt med de for å ha oversikt over fremgangen.

Sosiale medier er en viktig prioritering for meg, og det å være knyttet til mine lojale følgere. Jeg legger ut oppdateringer på IG-en min hver dag, og deler positive vibber og god energi.

Jeg organisere og endrer smykkevisninger, lager nytt design, tar meg av bestillinger, planlegger ulike kampanjer og aktiviteter på smykkeverkstedet for både barn og voksne.

Jeg tilbyr også webinar og deler mine erfaringer for de som ønsker å starte egen bedrift. Og holder kontakt med andre designere for å se hva vi kan lage i fremtidige kolleksjoner.

Dette er et galleri hvor jeg ønsker at kunden skal komme og få kvalitetstid, så det er min jobb å lage det så vakkert og praktisk som mulig.

Mye at tiden min går også på å svare på kunders e-post og DM. Kundeservice er min førsteprioritet.

Styletalk: Hvilken sjanger tilhører kunststilen din?

Maral: Jeg maler følelsene mine gjennom min livsreise. Å male for meg er som å skrive et dikt. Mesteparten av tiden når jeg føler at jeg må male et tema i et bestemt øyeblikk, vet jeg ikke nøyaktig hvorfor jeg maler det. Det ser jeg først etterpå, når maleriet er ferdig malt.

Jeg maler både abstrakte og surrealistiske figurative malerier med akryl og blekk. I all hovedsak er maleriene mine sårbare kvinneportretter og figurer.

Jeg har hatt utstillinger med temaene: arktis, femininitet, kvinnen i meg, transformasjon og visdomsord opp igjennom årene.

Jeg lager også malerier på bestilling. Det kan for eksempel være at kunden har et favorittbilde som jeg forvandler til et maleri på et lerret.

Styletalk: Nevn tre ting som inspirerer deg når du maler? 

Maral: Jeg elsker surrealistiske malerier og får mye inspirasjon fra kunstnere slik som Egone Schiele, Gustav Klimt, Salvador Dalí, René Magritte og Frida Kahlo.

Jeg føler at det er mer virkelighet i slike malerier selv om det virker surrealistisk.

I maleriene mine er følelsene mine inspirasjoner: sårbarhet, kjærlighet, sinne, fertilitet, fred, tilfredshet og visdom.

Styletalk: Hvilke smykkemateriale liker du best å jobbe med og hvorfor?

Maral: Jeg elsker alle materialene, det er sjel i hver eneste metall og stein. Men hvis jeg må velge, vil sølv være min favoritt. Jeg elsker naturen til sølv og jeg kan kommunisere og uttrykke mer av meg og min personlighet. Men jeg jobber som sagt med alle materialer.

Jeg startet smykke virksomheten for å støtte lidenskapen min som er å male. Smykker er min mote og maling er min lidenskap.

Jeg er en smykke elsker og reiser rundt i verden og henter inspirasjon fra andre designere og kuratere, og samler også deres kunstsmykke verk.

Det er noen smykker som er min egen design og noe er redesign. Jeg lager ikke alle smykkene fra bunnen av, jeg har materialer som perler, kjeder, edelstener, og bruker fantasien og leker med smykkene for å lage noe surrealistisk ut av de. Som å kombinere en ring og andre deler fra forskjellige smykker som ikke brukes eller selges mer for å lage et nytt smykke. Det er både bærekraftig og stilistisk.

Styletalk: Hvordan er det å drive butikk på Grünerløkka i Oslo? 

Maral: Galleriet mitt er ikke i en typisk handlegate, så det krever mye mer innsats for å vise hvem jeg er, og hva som er konseptet mitt. Ikke minst for å få folks oppmerksomhet og gjøre dem villige til å komme og besøke butikken min.

De første seks årene etter at jeg åpnet butikken på Schous Plass, var jeg på søndagsmarkedet på Blå hver eneste søndag. Dette for å markedsføre meg og vise kjøpere mitt skjulte smykkeland på Grünerløkka. Det har vært mye hard jobbing og mye markedsføring på sosiale media i alle år.

Men jeg ser at all jobbingen har vært til stor nytte. Nå anbefaler mine kunder sine venner og familie å komme til Maral Kunst på Grünerløkka. Og jeg er så takknemlig.

Styletalk: Har du tips til leserne våre hva som kan være lurt å tenke på før man åpner en nisjebutikk?

Maral: Ja, jeg har mange tips! Først av alt om du har en lidenskap, lytt til din indre stemme og din intuisjon.

Jeg vet at det er mye frykt som kan dukke opp som for eksempel frykten for å mislykkes. Andre ting man kan frykte er hva om jeg ikke har råd til utgiftene, og hva om folk ikke liker arbeidet mitt og så videre.

Du må ha en dyp forståelse av hvem du vil være, og gjøre det til en visjon og jobbe mot det konsekvent. Det er ikke lett, og det er mange hindringer underveis. Vær forberedt, tren sinnet og hjertet ditt til å tro på deg selv og dine evner, og så jobber du dedikert mot målet ditt.

Og du må tørre å gå ut av komfortsonen din for å skape drømmelivet du ønsker. Ikke overtenk og ikke utsett. Hvis du har en idé, gjør den til handling og handle nå.

Ikke vær perfeksjonist, for det er ingen som er perfekte. Så “gjør ditt beste nå til du vet bedre og når du vet bedre, gjør det bedre” som Maya Angelou sier. Tro på deg selv og handle deretter.

Maral Kunst holder til på Schous Plass 7B, 0552 Oslo.
Facebook: Maral Kunst – Instagram: maralkunst – Instagram: maralpaint

Alle foto Styletalkmagazine

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: