Motenytt

Oslo Fushion Festival: Seks dager med mote i Oslo

Oslo Fushion Festival lover et dypdykk ned i det aller beste av det som skjer innen norsk mote- og motekulturliv.

«Vi er utrolig glade for å kunngjøre et solid program med noen av norges mest spennende designtalenter, i tillegg til kreative samarbeid med de ledende mote- og kunstplattformene Oslo Runway, Collective Oslo og Sorgenfri Artwear og kunstneren Ali Shah Gallefoss. Ved å samle flere nyskapende og kreative uttrykk under festivalen, har vi sammen et mål om å bidra til Oslos internasjonale posisjon som en kulturell destinasjon, sier leder for festivalen Elin Carlsen.

Elin Carlsen, daglig leder for Oslo Fushion festival Foto: Fredrik Austad

En samtid preget av en global pandemi, klimaendringer og viktige sosiale og politiske bevegelser har gjort bransjen engasjert og mindre navlebeskuende enn hva vi er vant med. Under slagordet «From Maker to Change Maker» arrangeres det utstillinger, debatter og talks hvis mål er å sette søkelys på alt fra klima og miljø, produsksjonsmåter og materialer, til arbeidsvilkår, rasisme og inkludering.

Bærekraftig mote er ikke lenger den smale grønne greia som bare noen få idealister er opptatte av. Nå har Oslo Fushion 2021 gått sammen med Copenhagen Fashion Week om å stille felles krav om bærekraftsmål til de deltakende designerne.

Uavhengig av Oslo Fushion viste kleskjeden Bik Bok forrige uke frem sin nye jeanskolleksjon Never denim, med stjerneskuddet Ceval på catwalken. Den norsk-somaliske modellen som har gjort internasjonal karriere og figurert i britiske Vogue og på nettstedet models.com. Som svart-trans-pluss-size-modell lyser Ceval som et gigantisk fyrtårn for de endringer som er i dag skjer i den internasjonale motebransjen. Og det er lov å håpe at vi ikke snakker om kun en trend, men om en ny dypere og mer varig endring – det er sårt tiltrengt dersom denne bransjen skal kunne oppfattes som relevant for nye generasjoner.

Det norsksomaliske modellstjerneskuddet Ceval er blitt symbol på en bransje i endring. Foto: Styletalkmagazine

Oslo Fushion er både digital og fysisk, med flere live catwalkvisninger. De som viser live er blant annet Celine Aagaards Envelope og Fam Irvoll.

Fam Irvoll. Foto: Oslo Fushion

Det er stor spenning knyttet til Fam Irvolls visning, siden det er designerens første visning på flere år. Showet har fått tittelen «Like Before, baby» og går av stabelen på gamle Deichman. Styletalkredaksjonen syns også at det er ekstra gøy å se at klesmerket AWAN skal vise denne høsten. Les Styletalks dybdeintervju med Anette Miwa Dimmen – gründerkvinnen bak denne fantastiske suksess-satsingen her.

Fam Irvoll viser ny kolleksjon, den første på flere år, på Deichman. Foto: Fredrik Austad

I tillegg til det øvrige programmet deles prisen Fushion Tribute Award 2021 til en designer eller et motemerket som har utmerket seg innen sitt felt. Det fullstendige programmet for festivalen kan lastes ned her.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: