Tips

Tre stil-bøker du bør lese nå

Så det regner? Norgesferien ble en fiasko? Den store utenlandsreisen må vente til neste år? Da kan det være digg å drømme seg bort i bøkenes verden. Mens motebransjen verden over tar selvkritikk for å være sneversynt og rasistisk kan det være spennende å ta et dypdykk inn i historien til noen av bransjens mest fremtredende og nyskapende ikke-hvite ikoner.

André Leon Talley

Fusvalg er selvsagt «The Chiffon Trenches» – selvbiografien til tidligere VOGUE-redaktør André Leon Talley. Boka kom ut i mai i år og gikk rett inn på bestselgerlista i New York Times. Den er kanskje litt unyansert blitt hypet opp som en skandalebok full av sladder om motens good guys og bad guys, om politisk ukorrekthet, uetiske holdninger, rasisme, sexisme, drittsekker og livet på innsiden av verdens mest prestisjetunge magasinredaksjon. Og ikke minst – om Talleys etter hvert kjølige forhold til sjefredaktør Anna Wintour.

Talley

Talley skriver nådeløst ærlig om alt, også vennskapet med sin tidligere sjef. Og joda, gøy å lese. Men det som kanskje fenger aller mest er oppveksthistorien – om en fattiggutt fra en afroamerikansk familie som klatret helt til topps og ble en av de mektigste i motebransjen. En bitchy og utleverende tell-all eller dønn ærlig selvbiografi? Du bestemmer – men spennende lesing er det uansett.

dapper dan

Dapper Dan

Litt mer juice, sa du? Da anbefales den ikke helt nye, men likevel sykt fascinerende boka til Daniel Day, best kjent som Dapper Dan – mannen bak logomotens renessanse og ghetto fabulous-stilen.

Day startet karrieren med å selge dop, men fant ut at motebransjen var sunnere. Fra sin bod og senere butikk i Harlem, New York solgte han skinnklær med fake designerlogos. En stund ble han nærmest hoffleverandør til rappere, dopbaroner og gangstere – saksøkt flere ganger – og etter hvert, også yndling og samarbeidspartner med Gucci.

Days genistrek var å appropriere logoene til europeiske motehus som Gucci, Vuitton og Fendi som trykke dem på sine egne plagg i nye frekke utgaver. Resultatet var hinsides noe motehusene kunne funnet på selv, mens Day så sin praksis lik det som engang hadde gjort kunstneren Andy Warhol berømt da han malte Campbells suppebokser på lerret og kalte det popkunst.

book page

I 1988 ble han superberømt etter at tungvektsbokser Mike Tyson og Mitch Green sloss på gata foran butikken hans. Tyson skulle hente en jakke han hadde bestilt med Public Enemys sangtittel «Don’t Believe the Hype» brodert på ryggen, og kom til butikken i Rolls Royce, men hadde ikke før satt beina på fortauet før de to barket i hop. Boka er full av slike historier og spennende selv for den med minimal stil interesse.

supreme models

Supreme Models

Som boka lover – dette er historien om de ikoniske ikke-hvite modellene som har revolusjonert motebransjen og skapt motehistorie. Mørke modeller har influert moten og populærkulturen i årevis uten å få så mye kreditt for det – før nå. «Supreme Models» er en hyllest til pionerene og deres monumentale avtrykk i kulturen – med biografier, mest berømte magasinforsider, kampanjer, motevisninger og moteserier.

Forfatter er kjendisstylist og journalist Marcellas Reynholds, og kvinnene i boka spenner fra de første katalog- og covermodellene – folk som Iman, Beverly Johnson og Donyale Luna – til supermodellene på åttitallet Naomi Campbell og Tyra Banks. Også den nye generasjonen er gitt plass, med navn som Adwoa Aboah, Jourdan Dunn og Joan Smalls, som i tillegg til å være dyktige modeller er i ferd med å endre motebransjen innenfra ved å bevisstgjøre og snakke ut om rasisme og fordommer i sosiale medier.

55835839_000_g

Boka er også proppfull av fantastiske bilder. Så sommeren er reddet – la det bare regne!

For our English readers:

Must read style books

Time off and stuck at home? No travelling plans due to the virus threat? Travel inside your mind instead – by delving into some of the most interesting and awesome style books around.  A lot of “black style”-books are stories of rags to riches and reads like amazing glitzt fairytales.

André Leon Talley

Our top obvious choice is of course André Leon Talley’s autobio “The Chiffon Trenches” that landed straight on the New York Times’ bestseller list soon as is was published in May this year.

Talley

Talley was creative director at Vogue during the magazine’s rising dominance as the world’s fashion bible and a lot of fuss has been made about his deadly honest and sometimes not very flattering reflections on working with la editrix Anna Wintour and their rather unlikely friendship. But the real gold in this tale is reading about his travel from very poor beginnings to become the top tastemaker of the notoriously cutthroat fashion  industry amnd how he in spite of racism and sexism became one of the most renowned voices and faces in fashion.

dapper dan

Dapper Dan

If you crave more juice an even racier read is of course the story of  Daniel Day, best known as Dapper Dan who started his fashion house by catering to rappers, drug kingpins and gangsters of Harlem only to became the darling of the house of Gucci.

Daniel Day had started out as a drug dealer and advanced to designing and selling knockoff designergoods as a way out of the drug biz. He is celebrated for being the brain behind the ghetto fabulous-style, appropriating labels like Gucci, Vuitton and Fendi and remixing them in a warholian way much bolder than anything coming out of Paris.

book page

He shot to fame in 1988 after heavyweight boxing champ Mike Tyson rolled up to Harlem in a Rolls-Royce to pick up a custom piece – a $850 jacket with the title of Public Enemy’s song “Don’t Believe the Hype” stitched across the back. The visit ended in a street fight between Tyson and boxer Mitch Green outside Day’s shop – the stuff legends are made of. We promise you – this book is a great read!

supreme models

Supreme Models

Black models have been influencing fashion and pop culture for decades, reshaping the standards and boundaries of beauty. That – deserves a book! “Supreme Models” is a celebration of the monumental impact of some of the most iconic people who revolutionized fashion during the last 60 years and documents some of their most memorable covers, campaigns, runway shows and editorials.

The author – stylist and journalist Marcellas Reynolds – pays tribute to the first models of colour to be featured in catalogs and on magazine covers – like Iman, Beverly Johnson and Donyale Luna, to the supermodels who reigned in the nineties – Tyra Banks and Naomi Campbell. She also observes the newest generation of models – Adwoa Aboah, Jourdan Dunn and Joan Smalls – who are shaking up the fashion industry by speaking out about racial prejudice and becoming social media sensations.

55835839_000_g

On top of that – it is filled with sensational photographs to accompany the stories. So yes, let it rain – we’re busy!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: