Tips

Hjemmelaget munnbind uten å sy. Beskyttelse med stil.

Det er en merkelig tid nå. Ingen ting er som normalen, og vi vet ikke hvor lenge det vil vare. Det å ta seg en tur ut i frisk luft er godt for både kropp og sjel, men det er også viktig vi beskytter oss selv og hverandre.

Tekst og foto: Hanna Margrethe Enger

Her i London er vi i lockdown. Skoler og barnehager er stengt. Alle som kan, må jobbe hjemmefra. Puber, barer, restauranter og kafeer er stengt, kun tillatt med take away. Alle butikker som ikke regnes som essensielle er stengt, bare matbutikker, postkontor og apotek holder åpnet. Det er strenge regler for hvor mange som kan handle samtidig og folk står i kø, med to-meters avstand, for å komme inn.

Vi får lov til å gå ut og handle mat o.l., mosjonere ute, alene, én gang om dagen og reise til jobb for de som må det. Ellers skal vi holde oss hjemme. Det er ikke noe påbud om å bruke munnbind når man er ute, men noen velger å gjøre det.

Beskyttende munnbind har vært vanskelig å finne, men heldigvis kan man lage dem selv. Som et lite pluss gir selvlagde masker en mulighet til å beholde litt av sin egen personlighet, da de masseproduserte, engangsmunnbindene er veldig anonyme. Merk, de gir ikke 100% beskyttelse, håndvask og fysisk avstand er viktig selv når man bruker munnbind.

Det finnes mange tips til hvordan sy munnbind selv, men ikke alle har tilgang til symaskin. Heldigvis finnes det masse smarte folk på internett som har alternativer. Dette er det enkleste.

Alt man trenger er et kvadratisk skjerf og to strikker. Hårstrikker er mest behagelig, men gummistrikk gjør jobben. Skjerfet må ikke være for stort, for da blir masken altfor tykk. Jeg har brukt et som er ca 40×40 cm. Man kan også bruke t-skjorter eller sengetøy og klippe ut flere stoffkvadrater. Et gammelt dynetrekk kan bli til mange munnbind.

Her følger steg for steg i bilder:

Legg skjerfet eller stoffet med utsiden ned.Bilde 5

Brett fra overside og nedside mot midten.
Bilde 4

Brett de to sidene.
Bilde 3

Tre en strikk på hver side, ca ¼ inn.
Bilde 2Brett ytterkantene inn.
Bilde 1Tre stikkene rundt ørene og juster munnbindet. Store solbriller gir ekstra beskyttelse og holder munnbindet på plass

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: