Stil

Tights og leopardmønster har evig liv

Kan den outrerte rocke-moten fra åttitallet leve videre? Vi spurte stiloraklene KK-redaktør Ingeborg Heldal og fotograf Bjørn Opsahl.

Foto over: fra Hilary Alexanders bok “Leopard. Fashion’s Most Powerful Print”

Kreppetangen truer med å gjøre comeback. For å komplettere den hårfine åttitalsstilen bør du ha trange jeans, eller tights og en jakke med skulderputer. Og minst ett av plaggene må ha leopardmønster.

bjørn med leopard oog krepp
Signatur-look: Bjørn gjorde suksess med kreppet hår og leopardmønster.

«Da jeg var 16 hadde jeg tights med svarte og hvite striper» ler Bjørn Opsahl. Han spilte i band og jobbet som roadie før han ble fotograf, og han har studert rockestilen nøye. Han er også blant de heldige som så Guns’n’Roses første opptreden i London, og som førte til at alle gutta ville ha skinnbukser med snøring oppover leggen. Nå er både blanke tights, skinn og leopardmønster tilstede i dagens motebilde. Det kan gi litt hverdagsglam til garderoben.

«Jeg synes fortsatt det er veldig kult» sier Ingeborg Heldal, som for anledningen har både leopardkåpe og blanke glossy tights.

«Hverdagen og voksenlivet innhenter oss alle, og da kan det være gøy å minnes tiden da man var ung og litt mer outrert. Det gjør jeg gjennom for eksempel å ta på meg ett par litt blanke tights eller en leopardkåpe og gjør stilen  relevant for 2019.»

ingeborgs instagram
Fra Ingeborg Heldals Instagram.

KK-redaktøren blir litt oppgitt hver gang leopardmønster bli lansert som noe helt nytt.

«Ja, jeg blir frustrert når leoparden gjør megacomeback i motebildet, og masse unge bloggere på 22 år bedyrer at de «alltid har elsket leopard». Når de claimer eierskapet til leopard hender det at jeg får lyst til å si : «Du veit ikke en dritt om leopard, du var ikke der da det var virkelig hott! Jeg har leopardmønster tatovert på kroppen min, skjønner du? Skal vi snakke om å eie leopard, eller?» ler hun – og blotter leopardtatoveringen hun har på skulderen.

«Takk og lov er det ute av motebildet et halvt år senere og da kommer alle i pepitaruter. Da er jeg safe!».

ingeborgs instagram 6

«Folk tror gjerne at noe er nytt, mens mote stort sett går ut på å resirkulere og å få ting til å virke nytt igjen. Se bare på Jermey Scotts Moschino-kolleksjon for H&M i fjor. Der stod 15-åringene i kø for å kjøpe plaggene med åtti- og nittitallsvri, og for dem er dette noe gøyalt og nytt. Vi som har vært med en stund ser i tillegg sammenhengen og hvordan han har tenkt. Det har Jermey Scott til og med sagt, at han bruker mange gamle skisser fordi kruttet er allerede oppfunnet» sier Ingeborg.

ingeborgs instagram 5
Fra Ingeborg Heldals Instagram.

«Det er ikke så lenge siden jeg hørte en ung blogger si noe om at endelig har noen oppfunnet «den lille sorte». Da fikk jeg krampe. Du må da ha en viss forståelse for provenansen hvis du skal jobbe med mote» sier Bjørn, og legger til: «Og ta det høye åttitallshåret – det er ikke det noe vi fant opp heller. Folk hadde like høye sveiser på 1700-tallet».

45737651_563443990751054_3816299384203640832_n
Trange jeans og stort hår – Bjørn Opsahl en gang på åttitallet.

«På nittitallet ville jeg være Winona Ryder i «Reality Bites», og klippet av meg det lange håret, gikk med Dr. Martens og blomstrete kjole, sånn grunge-look. Men det som festet seg var tidlig åttitallet. Tightsen, leopardmønsteret, kreppetanga – det har jeg med meg fortsatt nå, når jeg er blitt så voksen at jeg ikke leter etter identiteten min lenger.» sier Ingeborg.

«Åttitallet var outrert og fargesprakende» nikker Bjørn.

«Ja, det var modig!» sier Ingeborg og legger til: «Om jeg skulle velge meg en periode som jeg syns var mest inspirerende så var det overgangen mellom sytti- og åttitallet, når du får med deg den bohemske glamouren og slengbuksene fra syttitallet men du begynner å koble på skulderputene og det høye håret.»

«Overgangen fra åtti- til nittitallet var en katastrofe. Blazere med store skulderputer til sykkelbukser, tømmerhoggerskjorter. Litt sånn Axl Rose men ikke fra hans gode periode» sier Ingeborg.

«Det er for nært» sier Bjørn og foreslår: «La oss møtes igjen om to år, så skal du se vi syns det var helt fantastisk!»

Neste uke: Ingeborg og Bjørn snakker glamrock og gutter med sminke.

ingeborgs instagram 6

To our English readers:

Tights and leopard print forever

Can the outrageous look from the eighties ever make a comeback? We asked our two mighty oracles of style: editor Ingeborg Heldal and photographer Björn Opsahl.

The crimping iron is making a comeback for eighties fashion. To complete the look you need some basics: tight jeans, lycra tights and jackets with shoulder pads. To complete the style  at least one item must be leopard print.

bjørn med leopard oog krepp
Glam-bonanza: crimped hair and leopard print, Björn’s signature look in the 80s.

«At 16 I wore black and white striped tights, sets Björn Opsahl who used to be a roadie and had his own band before he became a photographer. He has studied the flamboyancy of rock stars closely. He was also one of the lucky who caught Guns’N’Roses first gig ever in London, and which lead them all to hunt the shops for leather pants with lacing up the leg after. Today leopard print, tights and leather are everywhere and if you dare, it can add some glam to your everyday wear.»

«I still think that look is cool,» says Ingeborg who has dressed in shiny tights and leopard faux fur for this chat.

«You grow up and blend in, but it’s fun to have some reminders of your younger, wilder years when you dared be more outré. A leopard print coat or a pair of shiny tights brings takes me back there, but in a 2019 sort of way.»

ingeborgs instagram
From Ingeborg Heldals Instagram.

She admits she gets a bit annoyed every time there is an animal print revival – which is every other year! – and she snorts at young bloggers who try to claim the look as their own.

«It frustrates me when 22-year old’s think they invented it and claim it as their own. It makes me want to teach them a lesson, like: «You don’t know shit about leopard print, you weren’t even born when it was really hot! I have leopard spots tattooed on my skin! You want to comment??» she laughs – and reveals the leopard spot tat on her shoulder.»

«Thank god fashion changes fast, soon its houndstooth pattern that’s in and they all wear that. Then I’m safe!» she muses.

ingeborgs instagram 5
From Ingeborg Heldals Instagram.

«Fashion is recycling, old stuff gets a new twist. Watch Jeremy Scott and the collaboration he did with H&M last year. 15-year-old kids were lining up to buy into the outrageousness because it felt new and fresh. But the rest of us know better. Even Jeremy Scott says that he sources old sketches for ideas. I mean, why invent the wheel when its already been invented?»

«Wow you know not long ago I heard a blogger praise some designer for finally having invented something so smart as a «little black dress». Seriously – you work in fashion?» says Björn and shakes head.»

«I mean even our big eighties hair was not really a new invention, people had bigger hair in the 1700s» he smiles.

«In the 90s I totally channeled Wynona Ryder’s look from «Reality Bites» – I cut my hair, wore grungy dresses and Dr. Martens. I was young, confused, searching for my identity. I never went back to grunge. But the styles from the early eighties, however, is still with me.» says Ingeborg.

45737651_563443990751054_3816299384203640832_n
Björn wearing his jeans tight and hair high, sometime in the 1980s.

«Well the 1980s were outrageous and colorful» says Björn and Ingeborg agrees:

«Yes. It was courageous!» she laughs and adds: «I always find the transition between decades to be most inspirational, like 1979-1980. Those years the boho glam with flared jeans from the 70s still lingered but you also saw the contours of the 80s silhouette with big hair and massive shoulder pads. The transition from the 80s to the 90s however was more disturbing: wide shoulder blazers, biker shorts and lumberjack shirts? I know this is Axl Rose from his most gorgeous period, but the style was a catastrophe,» says Ingeborg.

«It’s too soon» says Björn and adds: «Let’s meet up and have this convo in two years from now. I bet we will love the Axl look!»

Next week: Ingeborg and Björn talk makeup and glamrock.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d