Stil

Hva tenker kunstens største superstjerne Jeff Koons om stil?

TiTi
TiTi, a classic Koon ballon-animal sculpture made of glossy metal.

Styletalk fikk møte den amerikanske kunstneren da han nylig besøkte Oslo for å åpne en utstiling på Astrup Fearnley Museet. Selvsagt grep vi sjansen og spurte han om å definere sin egen stil.

Jeff Koons er kjent for sine store, konseptuelle skulpturer inspirert av tegneserier, leker og hverdagslig nips, og såkalte readymades; gigantiske bilder i krysningspunktet popkunst og surrealisme. Kunsten hans er blant de dyreste i verden og har gjort Koons selv til superstjerne. På spørsmål om sin egen stil sier han den er enkel og speiler at han kommer fra lavere middelklassekår.

ST: Bærer stilen din preg av at du er verdens mestselgende kunstner?
Jeff: «Jeg har brukt store deler av livet med å forsøke å skape aksept for de estetiske verdiene jeg vokste opp med i en lavere middelklasse-familie. I dag tilbringer jeg mye av tiden min i studioet mitt i New York for å holde kontakten med alt som skjer i kunstmiljøet og det krever en mer formell stil. Men hver helg både sommer og vinter reiser jeg til gården til min bestefar i Pennsylvania, det er landlig og krever en annen stil som er mer avslappet. Så jeg har en balanse i fohold til min egen oppvekst som jo var forholdsvis enkel, sier Koons.

ST: Hvordan vil du definere din egen stil?
Jeff:
«Jeg elsker å slappe av i jeans og mine gamle, slitte joggesko, smiler han – for anledningen iført blå dress og hvit skjorte. Han sier han elsker hvordan trender hele tiden er i bevegelse og at det stadig skjer fortere.

«Endringskompetanse er en av de viktigste egenskapene vi kan ha i dag som alt utvikler seg og svinger så fort. Jeg liker forandringer» sier han.

Samarbeid mellom kunst og mote er blitt vanligere i dag, og få hever lenger et øyebryn når kunstnere velger å samarbeide med kommersielle motehus. Koons har samarbeidet med flere, blant dem det franske motehuset Louis Vuitton som han blant annet har designet en eksklusiv veskekolleksjon sammen med. Han er en av de få som også har fått lov til å boltre seg med å blande inn sine egne initialer i husets signaturlogo. Til jul i fjor var vinduene i Vuittons butikk i Promenaden i Oslo pyntet med Koons kunst – Vuittonlogoen laget som ballongskulptur i glossy metall.

ST: Hva slags forhold har du til mote?
Jeff:
«Jeg liker estetikk og mote, og har stor sans for hvordan vi kan forandre oss og gi uttrykk for hvem vi er eller vil være gjennom å iscenesette oss selv. At du gjennom å ta på deg et favorittantrekk kan oppnå mer selvtillit. Selvsagt er jeg er opptatt av det ytre, men aller mest hvordan det påvirker vår oppfatning av oss selv.»

ST: Og hvordan oppfatter du deg selv når du tar på deg de gamle joggeskoene?
Jeff: «Komfortabel.»

Louis Vuitton julevindu
Vuitton’s Christmas decor – in typical Koon-style.

To our English readers:

What does a man who sells art for millions wear when he wants to chill?

When the American artist Jeff Koons visited Oslo to open an exhibition recently Styletalk took the opportunity to ask him to define his own style.

Jeff Koons is known for working with pop cultural subjects. He is one of the world’s best-selling contemporary artist and Styletalk had the pleasure to meet him recently when he visited Oslo to open his exhibition at the Astrup Fearnley Museum. He claims he has rather simple tastes which reflects what he calls a lower middle-class background.

ST: Does your personal style reflect that you are one of the most successful contemporary artists in the world?
Jeff: “I grew up as lower middle class so my style and my work deals with acceptance of that. I spend a lot of time in my studio in NY City as I want to be involved in the contemporary dialogue of what goes on in the world of art as profoundly as I can. Then I wear suits like this. But every weekend, summers and holidays I’m at my grandfather’s farm in Pennsylvania which is very rural. And then I like to dress down, keep it simple. So, I feel balanced regarding what my own past is” says Koons, who likes the idea of changing trends.

ST: How would you define your personal style?
Jeff:
“ I love when I can relax and just walk around in jeans, a sweater and put my old sneakers” says Koons, looking classic and minimalist in a blue suit, white shirt and zero accessories.

He says he loves the ever changing ways we love to present ourselves and how styles evolve.

“I welcome change. I think adaptability is the most important thing we have. To be adaptable to all kinds of styles and situations is important especially today when things change so fast.”

Today fusing high art with high fashion is popular. And Jeff Koons have collaborated with several fashion houses. Koons has worked with the exclusive French house Louis Vuitton several times where he, among other things, have added his touch to a collection of exclusive handbags. He was even allowed to customize the fashion house’s logo to include his own name, and last Xmas the windows at Louis Vuitton’s shop in Oslo’s fashion District were decked out in Koons’ high gloss metallic balloon sculptures of the famous logo.

ST: What is your relationship with fashion?
Jeff:
“I am interested in things that are aesthetically and external – fashion is great because of the way it makes people feel and can affect how you feel about yourself and you can put on a favorite shirt and feel more confident about yourself. I am interested in change and different styles but basically about how it affects one’s perception of self.

ST: And when you put on your old sneakers you feel how?
Jeff:
“Comfortable.”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: