Motenytt

Moteskaper Mary Quant er død

R.I.P Mary Quant – døde i dag i en alder av 93 år.

Mary Quant revolusjonerte moten på 60-tallet – ikke fra et atelier i Paris men via gatemoten i London. I følge New York Times døde hun fredelig i sitt hjem i Surrey, omringet av familien.

Saken under ble publisert i Styletalk 2 November 2021:

«Poenget med mote er å ikke kjede deg når du ser på folk».

Slik åpner den nye dokumentarfilmen om Mary Quant, den engelske moteskaperen som har gått inn i historien som selve bildet på Londons swingin’ sixties. Filmen er laget av skuespiller, produsent og tidligere klesdesigner Sadie Frost (Lucy i Coppolas «Dracula») – som selv sier hun skylder Quant mye av æren for sin egen stil og sitt forhold til klær og mote.

«Quant» er Frosts debut som regissør, og med seg på laget har hun fått en rekke kjendisvenner, blant dem Kate Moss, Vivienne Westwood, Jasper Conran og Edward Enninful. Alle hyller den nå 91-år gamle Mary Quant som den mest innflytelsesrike engelske moteskaperen noensinne.

Med Vidal Sasson-bob, miniskjørt og nyskapningen strømpebukse, gjorde Mary Quant seg bemerket over hele verden og var med å sette London solid på kartet som hovedstaden for ung mote. Sammen med Ossie Clark var Mary Quant en av de aller mest populære moteskaperne på sekstitallet, og hun har blant annet fått kreditt for å være en av de første som lanserte miniskjørt og strømpebukser på markedet. Da vi var så heldige å intervjue henne for noen år siden berømmet hun spesielt kunstskolemiljøet for å ha vært arnested for datidens nyskapende designere, musikere og kunstnere.

«Jeg vanket med Brian Jones, Mick Jagger og Michael Caine og det var ikke sjelden at de stakk innom mitt studio, like mye som kunstskolestudenter og moteredaktører. Det var noe av pulsen i datidas London, blandingen av høyt og lavt, gatemoten som fikk komme inn i butikkene, og man lot seg inspirere av eksentrikere like mye som etablerte haute couture-hus. Det ga oss en helt egen stemme og gjorde engelsk mote til noe nytt, ungt og mindre autoritært enn det vi hadde vært vant til fram til da, sa Mary Quant den gangen.

Nå er det en viss uenighet om det var Quant eller franske Courrèges som oppfant miniskjørtet, som visstnok er oppkalt etter Morris’ bilmodell Mini Cooper. Men, med Beatles’ som soundtrack og Quants  visuelle silhuetter er det umulig å ikke gi Mary Quant æren for det som har gått inn i motehistorien som the swinging sixties-look (bildet under).

Når filmen blir vist eller strømmet for norske seere vites ikke.

Sort/hvitt-bilder: Jac. de Nijs / Anefo

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d