Tips

Linnea mistet alt håret

Da Linnea Holter Thompson var 23 år gammel opplevde hun mange jenters skrekk: hun mistet håret. Det ble starten på bloggen «Girls Over Hair».

Linnea XX

Det var for noen år siden, da Linnea Thompson skulle ta bachelor-eksamen, at hun først merket at håret var begynt å falle av. Under eksamensforberedelsene kunne hun dra hånden gjennom håret og få med seg såpass mye hår at det føltes ekstremt. I speilet kunne hun se at håret langs hårfestet var blitt mye tynnere, og hun kjente det som føltes som en stor skallet flekk i bakhodet.

“Jeg gikk til fastlegen og fikk beskjed om at jeg hadde Alopecia, som betyr hårtap. Det er en sykdom som gjør at immunforsvaret blir overaktivt og angriper hårsekkene. Men legen sa at han syntes jeg overreagerte, og at det ikke var noe å bry seg om” sier Linnea til Styletalk. Selvsagt oppsøkte hun en annen lege, som fant ut at hun hadde lavt stoffskifte. “Jeg fikk stoffskiftemedisiner og da mistet jeg alt håret i løpet av bare noen måneder” sier Linnea.

Etter eksamen hadde hun fått seg jobb i Amsterdam og skulle flytte til et helt nytt sted, skaffe seg nye venner og trengte all den selvtilliten hun kunne ha. “Jeg har alltid hatt veldig langt, tykt hår og det var alltid håret jeg fikk komplimenter for. Å miste det gjorde at jeg mistet noe av meg selv, selv om det høres fryktelig overfladisk ut” sier Linnea. Hun begynte å sminke seg mer. Og kjøpe hatter. “Men til slutt var håret så fjonete og tynt at det så ufresht ut. Da var det bare å shave av alt. Når jeg hadde tatt beslutningen var det deilig. På vei ut fra frisøren stappet jeg hatten dypt ned i vesken og gikk med hevet hode.”’

På jobb i et nytt, fremmed land, langt unna familie og venner i Norge kunne hun starte et nytt liv. “Jeg er glad for at jeg var i Amsterdam, det er en by der det er lov å være litt annerledes. Som helt ny blant masse ukjente ungdommer kunne jeg på en måte få bestemme selv hvem jeg ville være.  Jeg fikk noen tilbakemeldinger på at jeg var så tøff, men jeg oppførte meg egentlig ikke noe annerledes.

“Jeg har alltid hatt veldig langt, tykt hår og det var alltid håret jeg fikk komplimenter for.

Linnea Holter Thompson

Linnea jobbet i et firma med 500 unge mennesker. Og selv om det var dager hun bare satt hjemme og googlet hår sykdommer og gråt, fikk hun fort nye venner. Mange så på henne som hun litt tøffe, uredde jenta med det barberte hodet og hun kunne på en måte skape historien om seg selv, hvem hun var, på nytt.

“Jeg tror aldri jeg har brukt mer penger på sminke og klær enn jeg gjorde da. Men jeg trengte noe som kunne få meg til å føle meg bedre” sier Linnea. Men vennene ble vel så viktige som sminke og nye klær. “Det hjalp at jeg fikk meg et tight crew å henge med, da må du være åpen og imøtekommende. Jeg tvang meg til å være sosial selv om det ikke alltid føltes komfortabelt. Ting blir ikke bedre av å sitte hjemme og synes synd på deg selv. Fake it til you make it.”

Hun bestemte seg for å blogge om hårtap og da var nettopp det å tvinge seg til å være utadvendt ett av rådene hun ga. “Jeg er ikke en person som orker å synes synd på meg selv. Jeg bestemte meg for å skrive om hårtap slik at andre som opplever å miste håret skulle kunne finne mer brukbare opplysninger om hva Alopecia er enn hva jeg kunne. Jeg husker jeg kom over en video av en amerikansk blogger som filmet seg selv, at hun satt og gråt mens kjæresten barberte av henne håret. Det var så deprimerende. Jeg ville lage noe mer positivt.”

“Alle rundt meg var veldig positive og ingen sa sånn “åh stakkar”. Jeg måtte forme historien selv og det gikk mye bedre etter at jeg begynte å blogge. Selvsikkerheten fikk seg en trøkk, men det var noe som var litt spennende også.

“Mens hårtapet pågikk sank selvtilliten rett til bunns. Dating ble satt på vent. Jeg visste ikke lenger hvem jeg var. Man blir så selvbevisst og lurer på hva andre tenker. Men jeg følte også at jeg kunne møte folk på en ny måte, og at de også møtte meg på en ny måte. Det var litt spennende”, sier Linnea. Hun skiftet stil og sminket seg mer enn ellers.

“Jeg tror folk så på meg som litt alternativ, noen kanskje også en aggressiv aktivist-type. Andre tenkte kanskje at jeg var syk. Jeg husker jeg syntes det var litt vanskelig å gå med skinnjakke. Når du har skinnet hodet blir klærne liksom helt nye statement-plagg” smiler Linnea.

På Instagram har hun funnet flere jenter som har Alopecia og det føles bra. For selv om hun har fått tilbake håret har hun ingen garanti for at det ikke kommer til å falle av igjen.

“Høyt stoffskifte, atopisk eksem, allergier og Alopecia er linket sammen. Og jeg har hatt atopisk eksem siden jeg var barn. Da jeg fant ut det, åpnet det seg massevis av info om sykdommer jeg kan få. Det var deilig å få vite. Men jeg har sluttet å lese, jeg orker ikke mere fakta. Man blir så fokusert.”

Hun vet ikke om hun kommer til å miste håret igjen. Men gjør hun det, er hun litt mindre redd.

Mister du håret? Andre tanker om håret ditt og hvorfor det er så viktig? Kontakt post@styletalkmagazine.com og fortell!

Les Linneas blogg «Girls Over Hair» her.

Linnea Holter Thompson Foto Patrick Worthington
Foto: Patrick Worthington

For our English readers:

Linnea lost all her hair

When Linnea Holter Thompson was 23 she went through something that girls fear: she lost her hair. That was when she started the blog Girls Over Hair.

It was a few years ago during while studying for her bachelor that Linnea Thompson first noticed the disturbing hair loss. She could run her hand through her long blonde hair and come away with exceptional handfulls of hair, and she also felt a growing bald spot at the back of her head.

“I went to the doctor and was told I had Alopecia, an auto immune disease that causes hair to fall off.  The doctor said I overreacted, and that I should just chill” says Linnea. Naturally she went to see another doctor. He gave her medication given to people who suffer with hypothyroidism, which caused her to loose most of her hair in the span of a month. Linnea, who was starting a new job in Amsterdam needed to feel confident. It was hard. But at the same time – a new place and new friends gave a sense of freedom.

“My hair was always long and beautiful. I used to get compliments for it. It sounds terribly shallow but I felt I was loosing myself when I lost my hair ” smiles Linnea. She invested in makeup and hats. Lost of hats. But in the end the hair was so thin it was hard to conceal something was wrong.

“Deciding to shave it all off was liberating. Best decision I could have made. I walked out of the hairdressers with my skinned head held high”.

In Amsterdam she started a new life, with new friends and new work mates. The alternative pulse of the Dutch capital made her feel right at home. And she started blogging.

”Amsterdam is a place where people dare to be different. I could fit in. Reinvent myself. And I had people compliment me on my tough chick-style, even if I didn’t behave any different than I used to” says Linnea, who got new friends fast.

“I spent a fortune on makeup and clothes. But I needed it for my self confidence” says Linnea but she admits the newfound friends brought her out of her shell.

“I’m not one to suffer in solitude for too long. It helped a lot to hang with a tight crew of really cool peeps who forced me to be more sociable. You can spend a lifetime crying in front of your computer but it solves nothing. Instead you gotta fake it ‘til you make it!”.

That is also among the advice she gives on her blog Girls Over Hair.

“I want to blog to help people who go through what I went through. I want them to find good, valid information not just depressing and confusing stuff. And although my self confidence was low at time, it was interesting to see how people reacted differently towards me. Like if I put on a leather jacket – the jacket took on a whole new meaning when my head was skinned, smiles Linnea.

Now she has found a small network of girls with Alopecia who supports each other on Instagram. The community spirit feels good because she is not sure when and if the disease will strike again. Says Linnea:

“Thyroids, atopic dermatitis, allergies and Alopecia are all linked. I suffered with atopic eczema as a child and is likely to get alopecia as an adult. Great. But at least now I know. If it comes back I will deal with it. You get less afraid every time. Now when I know more I no longer google it that much. It’s so easy to become obsessed”.

Have you experienced hair loss? Other thoughts about the significance of hair? Send us a mail post@styletalkmagazine.com

You can read Linnea’s blog «Girls over hair» here.

1 comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: